Vad gör YouTube åt vilseledande information?

Miljarder människor besöker YouTube varje dag för att bli informerade, få de senaste nyheterna och för att lära sig mer om ämnen som de bryr sig om. Därför har vi ett ansvar att ge våra användare tillgång till innehåll av hög kvalitet. Det viktigaste vi kan göra är att maximera det bra och minimera det dåliga. Därför arbetar vi mot vilseledande information enligt fyra principer: Vi raderar innehåll som bryter mot våra riktlinjer, vi begränsar spridningen av innehåll som kan vara olämpligt eller skadligt, vi lyfter fram innehåll från pålitliga källor och vi belönar betrodda kreatörer.

Vad betyder det här i praktiken?

De flesta av våra riktlinjer för communityn handlar om spridning av vilseledande information.

Covid-19 Medical Desinformation Policyn förbjuder innehåll som sprider falsk hälsoinformation som strider mot information från lokala hälsomyndigheter eller Världshälsoorganisationen (WHO) om covid-19.

Vår policy mot bedrägeri inkluderar stränga straff för identitetsstöld eller annan bedräglig aktivitet. Detta inkluderar bedräglig användning av manipulerad media (som deep fake videor) som kan orsaka allvarlig skada. Vi försöker också skydda val från attacker och inblandning, till exempel genom att förhindra politiska påverkansförsök.

Vi har också en policy som förbjuder identitetsstöld. Konton som försöker sprida falsk information genom att utge sig för någon annan bryter tydligt mot våra policyer. Konton i fråga kommer att raderas.

Vår policy mot hat innehåll förbjuder i sin tur till exempel innehåll som påstår att en väldokumenterad, betydande, våldsam händelse inte inträffade.

Utöver våra riktlinjer,  arbetar vi även för att förbättra finländarnas mediekunskap och igenkännandet av falsk information. Ett exempel på detta är Hit Pause kampanjen som startade hösten 2022, som använder intressanta animationer för att informera YouTube-användare om bland annat att identifiera falsk information och kritisera källor.

– En genomsnittlig finländare tittade på YouTube mer än 35 minuter om dagen i juni 2022.
– YouTube-visningstiden i Finland ökade med mer än 10 % från året innan i juni 2022 jämfört med 2021.
– Mer än 500 timmar video laddas upp till YouTube varje minut.
– Under andra kvartalet 2022 tog vi bort mer än 4,4 miljoner videor och mer än 3,9 miljoner kanaler som bröt mot våra communityregler – vi publicerar information om dessa fyra gånger om året

Text: Heidi Jern, Google

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa