Kysy kirjastonhoitajalta tai kurkkaa Makupalat.fi

Yleisten kirjastojen yhdessä ylläpitämät palvelut helpottavat yksittäisen tiedon löytämisessä tai laajojen kokonaisuuksien hahmottamisessa.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu auttaa yksittäisen tiedon löytämisessä sekä luotettavien lähteiden hahmottamisessa. Palveluun voi jättää kysymyksiä miltei aiheesta kuin aiheesta, sillä vastaajina ovat yleisten kirjastojen ammattilaisten lisäksi myös eri alojen erikoiskirjastot. Vastaukset toimitetaan kysyjän lisäksi myös kaikille avoimeen arkistoon, josta voi etsiä jo vastattuja sanahaun avulla. Palvelussa pyritään aina antamaan myös vinkit tiedonlähteistä. Valmiita vastauksia on vuosien varrella kertynyt yli 50 000, joten saattaa olla, että askarruttavasta asiasta on jo valmis vastaus.

Henkilö miettii
Kuva: Pixabay

Kirjastojen linkit tiedonhakuun

Makupalat.fi  on palvelu, joka karttuu koko ajan kirjastoammattilaisten tarkistamilla sivustovinkeillä. Sinne kootaan tiedonhaun avuksi linkit luotettaviin sivustoihin eri aloilta. Uusinta tietoahan ei välttämättä ole painettuna ja erikoisalojen sivustoja on vaikea löytää. Makupalat.fi:ssä tietoa voi etsiä aiheen mukaan tai sanahaulla. Yksi haku tuottaa mahdollisuuden edetä yleisestä tuloksesta tarkempaan osumaan, sillä kirjastoammattilaiset ovat asiasanastaneet ja luokittaneet sivustot ikään kuin kyse olisi ”kirjahyllystä”. Monipuolisten hakutoimintojen ja aihepohjaisten näkymien ansiosta voi hahmottaa, mihin kokonaisuuteen linkitetty sivusto liittyy.

Tiedonhaun opastuksen vinkit

Kirjastot.fi-sivustolta löytyy Tiedonhaun kokonaisuus, joka sisältää aineistoa tiedonhaun opastukseen. Se sisältää olennaiset huomioitavat asiat aina ongelman jäsennyksestä tiedonlähteisiin ja luotettavuuden arviointiin. Mukana on ohjeita myös sosiaalisen median tiedonhakuun sekä vinkkejä tietokannoista ja hakemistoista. Niiden avulla löytää lähteitä, jotka eivät esimerkiksi Google-haulla nouse esiin.

Tilaa tiedonhakun uutiskirje avuksesi

Kirjastot.fi julkaisee teemoitettua Tiedonhaun uutiskirjettä ajankohtaisista aiheista. Voit tilata sen sähköpostiin. Aikaisemmin julkaistuja vinkkikirjeitä voi selata arkistossa.

Kysy kirjastonhoitajalta, Makupalat.fi ja Kirjastot.fi ovat kirjastojen valtakunnallisia verkkopalveluja, jotka rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kysy kirjastonhoitajalta, makupalat.fi ja kirjastot.fi logot

Teksti: Päivi Litmanen-Peitsala, Kirjastot.fi
Artikkelikuva: iStock

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa