Uutta tekijänoikeuden opettamiseen

Kopiraittila.fi on sivusto, jonka avulla voi opiskella ja opettaa tekijänoikeustaitoja. Perusteellisen tekijänoikeustietopaketin lisäksi sivustolla on materiaaleja ja pelejä, joita opettaja voi hyödyntää opetuksessa. Asiatieto yhdistettynä toiminnallisiin tehtäviin on koettu tehokkaaksi yhdistelmäksi. Eri-ikäisille oppijoille on omat ympäristönsä ja tehtävät on suunniteltu ikätasoille sopiviksi.

Uusin Kopiraittilan sisältö on lisätyn todellisuuden (AR) Tekijänoikeusrata-peli, jossa opitaan tekijänoikeuksia kännykällä tai tabletilla ulkona pelaten. Opettaja tekee reitin, jonka pituus kannattaa olla vähintään noin 300 m – mitä pidempi matka, sen liikunnallisempi oppimistuokio. Oppilaat kiertävät rasteja, joiden kohdalla he löytävät laitteensa kameran avulla maastosta esineen  ja suorittavat samalla tekijänoikeuksiin liittyviä tietovisakysymyksiä.

Tekijänoikeustaidot näkyviksi osaamismerkeillä

Opettajat ja toisen asteen sekä korkeakoulujen opiskelijat voivat suorittaa Kopiraittilassa digitaalisen osaamismerkin, joka on oiva tapa osoittaa tekijänoikeusosaamista opinnoissa tai työpaikalla. Merkin suorittanut hallitsee tekijänoikeuden perusteet, osaa käyttää toisten tekemiä teoksia tekijänoikeuksia kunnioittaen, hallitsee lähdemerkinnät sekä ymmärtää vastuunsa ja seuraamukset tekijänoikeuden rikkomuksista.

Tekijänoikeusosaamismerkkejä on suoritettu jo lähes 15 000. Onko teidän oppilaitoksenne opettajilla jo Tekijänoikeustaituri opettaja -osaamismerkit?

Teksti: Mikko Löyttyniemi,
Kopiosto ry 

kopiosto.fi
kopiraittila.fi

Kopiosto kouluttaa ja neuvoo
Tekijänoikeuswebinaari 8.2.2022 klo 15–16
Ilmoittaudu mukaan: https://link.webropol.com/s/tekijanoikeuswebinaari08022022
Maksuttomat tekijänoikeuskoulutukset
Kysymykset ja koulutuspyynnöt: neuvonta@kopiosto.fi

Artikkelikuva: Nea Ilmevalta

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa