Kuinka Googlen hakukone toimii

Kohtaamme päivittäin tilanteita, joissa kaipaamme tietoa: Miten pääsen nopeiten naapurikaupunkiin? Monelta lähikirjastoni menee kiinni? Kuinka korkea Stadionin torni on?

Usein välittömin tapa etsiä ja saada vastauksia on internetin hakukoneen kautta. Jotta hakutuloksia voi parhaiten käyttää, on tärkeää ymmärtää miten esimerkiksi Google Haku toimii ja miten sen vastauksia voi tiedonhaussa hyödyntää.

Googlen missiona on järjestää maailmassa oleva tieto ja tehdä siitä käyttökelpoista ja maailmanlaajuisesti saatavilla olevaa. Internetiä voi ajatella koko ajan kasvavana kirjastona, jossa on miljardeja kirjoja mutta ei lajittelujärjestelmää. Koska verkossa on niin paljon tietoa, tarvittavan tiedon löytäminen olisikin lähes mahdotonta ilman järjestelyapua.

Googlen järjestelmät on suunniteltu juuri tämän haasteen ratkaisemiseksi. Googlen indeksointirobotit käyvät ensin läpi miljardeja verkkosivuja ennen ensimmäistäkään hakua ja tallentavat niiden tietoja. Kun sitten teet Google Haun, järjestelmät löytävät sinulle osuvimmat ja hyödyllisimmät tulokset sekunnin murto-osassa sekä näyttävät ne tavalla, joka auttaa löytämään etsimäsi.

Jotta saisit juuri sinulle hyödyllisimmät tulokset ja tarvitsemasi tiedon, Haku hyödyntää algoritmeja eli tietynlaisia ohjelmoituja toimintaohjeita, joiden avulla se pyrkii päättelemään millaiset hakutulokset sinua voivat kiinnostaa. Kun teet esimerkiksi haun ”turkki”, Google Haku pyrkii määrittelemään oletko kiinnostunut maasta Turkki vai haluatko esimerkiksi tietoa eläinten turkeista.

Osa tiedoista on yksiselitteisiä faktoja, kuten Stadionin tornin korkeus. Kun aihe on monitahoisempi, Haku auttaa tutkimaan sitä eri näkökulmista, jotta voit muodostaa siitä oman käsityksesi. Voit ajatella, että kaikki maailma tieto on sinun sormenpäissä kun teet verkkohaun. Yhtä tärkeää kuin tiedon löytäminen on sen käsitteleminen ja kriittinen arviointi.

Teksti: Heidi Jern
Google

Kuva: Rido Franz, iStock

Google Haku

Google Haun ensimmäisen version ja algoritmin, nimeltään Backrub, kehittivät Googlen perustajat Larry Page ja Sergey Brin vuonna 1996 nimeten sen pian Googleksi

Google Haussa tehdään päivittäin biljoonia hakuja

Google Hakua kehitetään edelleen jatkuvasti turvallisuuden, käyttökokemuksen ja tiedon löytämisen parantamiseksi

Lue lisää: google.com/intl/fi/search/howsearchworks/

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa