Tiedolla ja huumorilla huonoa keskustelukulttuuria vastaan

Yli puolet suomalaisista ajattelee, että keskustelukulttuurimme on mennyt huonompaan suuntaan*. Näkemykset tulevat jyrätyiksi ja moni pelkää, miten toiset reagoivat heidän sanomisiinsa. Miten voisimme pysäyttää tämän kehityksen?

Ylen Hyvin sanottu -hanke tutki vuonna 2021 suomalaisten ajatuksia keskustelukulttuuristamme. Tutkimuksen mukaan suomalaiset kaipaavat mediaan ja sosiaaliseen mediaan lisää kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. 

Ilkeä kommentointi aiheuttaa ihmisille pahaa mieltä ja vähentää halua osallistua julkiseen keskusteluun. Se voi vaikuttaa myös siihen, millaiset ihmiset hoitavat jatkossa yhteiskunnan tärkeitä työtehtäviä: moni hyvä hakija jättää jatkossa julkisuutta sisältävät työt hakematta, jos niiden myötä päätyy avoimen vihan kohteeksi.

Mielipiteet kärjistyvät verkossa

Koventunut tapa kommunikoida näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Verkossa vastakkain asettuvat usein sananvapaus ja ihmisarvon kunnioittaminen. 

Verkko häivyttää sen, että ruudun toisella puolella on oikea, tunteva ihminen. Asiat nähdään mustavalkoisina ja eri mieltä olevat vastustajina. Mielipiteen muuttaminen tulkitaan heikkoudeksi.

Tuottamassamme videosarjassa toimittaja Julia Thurén lähtee selvittämään tieteen keinoin, mikä saa meidät fiksut tyypit muuttumaan verkossa monstereiksi. Julia altistaa itsensä koekaniiniksi tutkiessaan, miten huonot verkkokeskustelut vaikuttavat ihmisen kehoon ja mieleen.

Julia Thurénin luotsaamien asiavideoiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluu sketsejä, jotka nostavat esiin meille kaikille tuttuja tilanteita verkkokeskusteluista sekä joukko artikkeleita, jotka valottavat keskustelukulttuuria monesta näkökulmasta.

Kuvankäsittely: Mikko Lehtola, Yle Oppiminen

Voiko kokonaisuutta hyödyntää opetuksessa?

Verkkokäyttäytyminen koskettaa vahvasti myös koululaisia ja opiskelijoita ja on keskeinen osa mediakasvatusta. Kokonaisuuden yhteyteen rakennetaan tehtäviä, jotka yhdessä videoiden kanssa tarjoavat hyvät eväät aiheen käsittelyyn oppitunneilla.

Teksti: Anna-Leena Lappalainen
Yle Oppiminen, tuottaja

Materiaali löytyy yle.fi/oppiminen -sivustolta tammi-helmikuun taitteessa 2022.

* Hyvin sanottu -hankkeen tilaama tutkimus 09/2021. Tiedonkeruu IRO Research.

Artikkelikuva: Nea Ilmevalta

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa