Tekoäly antaa meille aikaa olla ihminen
Viime vuonna leuat loksahtivat, kun OpenAI-yhtiö julkaisi keskustelevan tekoälysovelluksen Chat GPT:n. Yhtäkkiä pystyimmekin keskustelemaan tietokoneen kanssa ja pyytämään sitä tekemään erilaisia asioita meidän puolestamme.Tottakai meillä oli helppo innostua koneesta, joka vaikuttaa olevan ihminen!
Mutta mitä jos tekoäly ei innosta? Eiväthän kaikki ole kokeilleet jutella sille tai pyytää siltä kuvia. Mikä merkitys sillä on minun elämääni? Minä osaan piirtää itse, ja juttelen mieluiten aitojen ihmisten kanssa.
Näihin asioihin koetamme vastata oppimispaketissamme, jonka olemme tehneet Yle Oppimisen ja Yle Uutisluokan yhteistyönä. Kokonaisuuden löydät osoitteesta yle.fi.
Oppimispaketin pitää kestää aikaa mielellään pari vuotta, ja samaan aikaan tekoäly jatkaa kehittymistään ottaen muotoja, joita emme pakettia tehdessä pystyneet mitenkään ennakoimaan. Sen vuoksi koetimme löytää tekoälystä sellaisia suuria linjoja, jotka eivät menisi heti vanhaksi, eikä pakettimme näyttäisi hassulta jo ennen ensimmäistä kevätjuhlaa.
Tunnistimme ajansäästön yhdeksi tärkeimmistä teemoista. Tekoälysovelluksilla on nimittäin suuri mahdollisuus antaa meille enemmän aikaa olla ihminen.
Tunnistimme ajansäästön yhdeksi tärkeimmistä teemoista. Tekoälysovelluksilla on nimittäin suuri mahdollisuus antaa meille enemmän aikaa olla ihminen.
Tietokoneiden ja informaatioteknologian keksiminen ja kehittyminen ovat edistäneet meidän toimintaamme jo tavoilla, joita ilman emme voisi enää kuvitella elävämme. Samaan aikaan monissa sekä arjen tehtävissä että ammateissa on alettu kärsiä digiähkystä.
Esimerkiksi lääkärit ovat jo pitkään kertoneet, miten kaikenlaiset kirjaamiset eri järjestelmiin vievät kohtuuttoman paljon aikaa potilaan kanssa olemisesta. Tekoäly voisi säästää lääkärit mekaanisilta kirjaamis- ja järjestelmätöiltä niin, että heille jäisi enemmän aikaa tehdä asioita, joita vain lääkärit osaavat.
Voisiko tekoäly siis olla se viimeinen puuttuva lenkki ihmisen ja digimaailman välille, joka aidosti auttaisi molempia osapuolia, siis konetta ja ihmistä, tekemään sitä, mitä kumpikin parhaiten osaa? Tätä kysyimme asiantuntijoilta, ja heidän vastauksiaan pääset katsomaan oppimispaketissa.
Tutustu Yle Oppimisen ja Yle Uutisluokan tekoälypakettiin Ylen sivuilla
Teksti: Yle
Ville Kinnunen, toimittaja
Wilma Halén, suunnittelija
Jade Lönnqvist, visualisti
Miikka Varila, mediatoimittaja
Kuva: Tekoälyn luomassa kuvassa on iloinen lääkäri, jolla on tekoälyn ansiosta enemmän aikaa olla potilaidensa kanssa. Kuva on luotu Midjourneyllä antamalla sille seuraava kehote: “A female doctor, who is a person of color, is sitting in his office in Finland. She is facing and talking to a child, who is her patient, and the child is of Asian descent. Both have happy faces. Behind the doctor, behind her back, can be seen her desk with a computer covered in dust and cobwebs. Photo, brightly lit room, cozy, secure, humane.”