Tietosuojaoikeudet kuuluvat jokaiselle 

Henkilötietojamme käsitellään päivittäin monissa eri paikoissa: koulu käsittelee henkilötietoja opetuksen järjestämiseksi, lääkäri terveyden seuraamiseksi ja monet sosiaalisen median kanavat ja nettisivut esimerkiksi mainosten kohdentamiseksi. Jokaisella, iästä riippumatta, on oikeus henkilötietojen suojaan ja omiin tietoihin. Mitä tietosuojaoikeudet sitten ovat ja miten niitä voi käyttää?  

Henkilötietoja ovat esimerkiksi nimesi, puhelinnumerosi, henkilötunnuksesi, kasvokuvasi ja puhelimesi IP-osoite.

Rekisterinpitäjäksi kutsutaan henkilöä tai organisaatiota, joka määrittelee miksi ja miten henkilötietoja käsitellään. Esimerkiksi henkilötietoja käsittelevä koulu, urheiluseura tai yritys voivat olla rekisterinpitäjiä.

Rekisteröidyksi kutsutaan ihmistä, jonka henkilötietoja rekisterinpitäjä käsittelee.

Mitä tietosuojaoikeuksia minulla on? 

Sinulla on oikeus tietää, mihin tarkoitukseen henkilötietojasi kerätään ja miten niitä käsitellään. Kun rekisterinpitäjällä on henkilötietojasi, sen täytyy kertoa sinulle myös kuinka kauan henkilötietojasi tarvitaan ja miten voit käyttää tietosuojaoikeuksiasi.  

Voit halutessasi tarkistaa rekisterinpitäjältä, mitä sinua koskevia henkilötietoja se käsittelee. Näin voit myös varmistaa, että sinua koskevat tiedot ovat oikeita. Jos huomaat, että rekisterinpitäjällä on sinusta virheellisiä henkilötietoja, voit pyytää niiden oikaisua. Oikaiseminen tarkoittaa, että virheellisiä tietoja voi korjata ja puutteellisia tietoja täydentää. Jos esimerkiksi rekisterinpitäjä on merkinnyt yhteystietosi väärin, voit pyytää niiden muuttamista. 

Sinulla on lisäksi tietyissä tilanteissa oikeus pyytää rekisterinpitäjää poistamaan sinua koskevat tiedot. Rekisterinpitäjän täytyy poistaa henkilötietosi muun muassa silloin, jos rekisterinpitäjä ei enää tarvitse niitä. 

Aina kaikkia tietojasi ei voida poistaa tai muuttaa, vaikka niin haluaisitkin. Silloinkin tietosuojavaltuutetun toimisto voi varmistaa, että henkilötietojasi ei käsitellä ilman syytä. 

Sinulla on oikeus

  • saada tietoa henkilötietojesi käsittelystä
  • saada tutustua tietoihin
  • oikaista tietoja
  • poistaa tiedot ja tulla unohdetuksi
  • rajoittaa tietojen käsittelyä
  • siirtää tiedot järjestelmästä toiseen
  • vastustaa tietojen käsittelyä
  • olla joutumatta automaattisen päätöksenteon kohteeksi.

Miten voin käyttää tietosuojaoikeuksiani? 

Ole yhteydessä rekisterinpitäjään eli siihen organisaatioon, joka käsittelee tietojasi. Kerro pyynnössä, mitä oikeutta haluat käyttää. Jos rekisterinpitäjä ei vastaa pyyntöösi kuukauden määräajassa tai koet, että tietosuojaoikeuksiasi on muulla tavalla loukattu, voit olla yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon. 

Milloin vanhempani voivat käyttää tietosuojaoikeuksiani puolestani? 

Alaikäisen huoltajalla voi olla oikeus käyttää lapsen tai nuoren puolesta tämän oikeuksia. Myös lapset ja nuoret voivat kuitenkin käyttää tietosuojaoikeuksiaan itse ilman vanhempiensa tai muun edustajansa suostumusta. Alaikäisenä voit keskustella vanhempiesi kanssa tietosuojaoikeuksistasi ja tarvittaessa vanhempasi voivat esittää pyynnön puolestasi. 

Voit olla yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon, jos sinulla on kysymyksiä henkilötietojesi käsittelystä. Tietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen GDPR4CHLDRN-hanke tarjoaa lapsille ja nuorille tietoa henkilötietojen suojasta.  

Tutustu materiaaleihin verkkosivuilla: GDPR4CHLDRN – Tietosuoja haltuun harrastustoiminnassa (tieke.fi) 

Tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivut: tietosuoja.fi  

Teksti: Emmi Iivonen, tietosuojavaltuutetun toimiston tarkastaja 
Kuva: Emily Wade / Unsplash

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa