Tekijänoikeustaitoja Kopioston etäoppitunnilla, webinaarissa ja materiaaleissa

Kopiosto järjestää Mediataitoviikolla tekijänoikeusaiheisen webinaarin. Siinä kerromme muun muassa vuonna 2023 tulleista muutoksista, jotka vaikuttavat opettajan työhön. Tekijänoikeuslain osittaisuudistus astui voimaan 3.4.2023, ja myös luvat teosten käyttöön ovat päivittyneet. Tiedätkö nykyiset mahdollisuutesi muiden tekemien teosten käyttöön opetuksessa? Tule kuulolle webinaariimme tiistaina 6.2.2024 klo 15.00–15.45. 

Ilmoittaudu mukaan  

Keskiviikkona 7.2.2024 klo 9.00 pidämme 30 minuutin tekijänoikeuden etäoppitunnin (teams), joka on suunnattu 3.–9.-luokkalaisille. Tunti on webinaarityyppinen puolen tunnin info tekijänoikeuksista. Sitä voi seurata opettajan johdolla esimerkiksi luokan älytaululta.  

Ilmoittaudu mukaan

Tekijänoikeustaitoja Kopiraittilassa pelaten, myös selkokielellä 

Kopiraittilasta löydät opetusmateriaalia tekijänoikeustaitojen oppimiseen ja opettamiseen! Sivustolla on perusteellinen tekijänoikeustietopaketti sekä materiaaleja ja pelejä opetuksen tueksi. Asiatieto yhdistettynä toiminnallisiin tehtäviin on tehokas tapa oppia uutta. Eri-ikäisille oppijoille on omat ympäristönsä, ja tehtävät on suunniteltu ikätasoille sopiviksi. Kopiraittilan sisällöt vastaavat aina voimassa olevia lakeja ja lupia. 

Uusimpana sisältönä Kopiraittilassa on Helpolla suomella -osio, jossa Onnenpyörä ja Hedelmäpeli on toteutettu selkokielellä. Osio sopii hyvin oppijoille, joille yleiskielen lukeminen tai ymmärtäminen aiheuttaa haasteita. Selkokeskus on myöntänyt osiolle selkotunnuksen. 

Kevään koittaessa ja ilmojen lämmetessä kannattaa pelata oppilaiden kanssa Kopiraittilan Tekijänoikeusrata-peliä, jossa tekijänoikeuksia opitaan ulkona liikkuen. Lisättyä todellisuutta (AR) hyödyntävässä pelissä opettaja tekee ulos reitin, ja oppilaat suunnistavat puhelimiensa avulla vastaten tekijänoikeuksia koskeviin monivalintakysymyksiin. Kysymykset on laadittu 3.–9. luokkien opetussuunnitelman tavoitteiden pohjalta, mutta sitä voi pelata vanhempienkin opiskelijoiden kanssa. Sovellus on ilmainen ja löytyy sekä Play Kaupasta että AppStoresta nimellä Kopiraittila. 

Tekijänoikeustaidot näkyväksi osaamismerkeillä 

Opettajat ja toisen asteen sekä korkeakoulujen opiskelijat voivat suorittaa Kopiraittilassa digitaalisen osaamismerkin, joka on oiva tapa osoittaa tekijänoikeusosaamista opinnoissa tai työpaikalla. Merkin suorittanut hallitsee tekijänoikeuden perusteet, osaa käyttää toisten tekemiä teoksia tekijänoikeuksia kunnioittaen, hallitsee lähdemerkinnät sekä ymmärtää vastuunsa ja seuraamukset tekijänoikeuden rikkomuksista. Tekijänoikeusosaamismerkkejä on suoritettu jo yli 20 000. Onko teidän oppilaitoksenne opettajilla jo osaamismerkit? 

Kopioston maksuttomat koulutukset opettajille 

Koulutamme vuosittain tuhansia opettajia. Voit tiedustella meiltä tekijänoikeuskoulutusta, jossa paneudutaan teosten käyttöön opetuksessa. Opettajille ja opettajiksi opiskeleville suunnatut koulutuksemme ovat oppilaitoksille ja opetuksenjärjestäjille maksuttomia. Koulutuksen kesto vaihtelee yleensä puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Toteutus suunnitellaan yhdessä tilaajan kanssa tapauskohtaisesti.  

Tilaa koulutus 

Kopioston Oppilaitosuutiset 

Oppilaitosuutiset on Kopioston viestintäkanava oppilaitosten ja opettajien suuntaan. Tilaamalla uutiskirjeemme pidät yllä tekijänoikeustietouttasi. Uutiskirje tulee sähköpostiin 6–8 kertaa vuodessa.  

Tilaa uutiskirje 

Teksti: Mikko Löyttyniemi, koulutus- ja asiakaspäällikkö / Kopiosto ry 
Kuva: Kopiosto ry

Kopiosto kouluttaa ja neuvoo 
Tekijänoikeuswebinaari 6.2.2024 klo 15–15:45 
Tekijänoikeuden etäoppitunti 7.2.2024 klo 9.00–9.30 
Koulutustiedustelut lomakkeella  
Kysymykset: neuvonta@kopiosto.fi 

Kopiosto on Suomen luovaa alaa kattavimmin edustava tekijänoikeusjärjestö. Lähes kaikilla oppilaitoksilla on lupamme julkaisujen kopiointiin ja digitaaliseen käyttöön sekä tv-ohjelmien esittämiseen opetuksessa. Luvillamme saat lisätä täydentävää materiaalia opetukseesi vaivattomasti ja vastuullisesti, tekijänoikeuksia kunnioittaen. Tilaa meiltä maksuton tekijänoikeuskoulutus oppilaitoksesi henkilökunnalle.

kopiosto.fi/oppilaitoksille 

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa