Netti tarjoaa paljon hyvää – joitain asioita kannattaa kuitenkin miettiä
Merkkiääni kilahtaa. Puhelimeen tulee viesti. Kaverisi lähettää kuvan koiranpennustaan ja kertoo samalla, ettei muista, missä teidän piti treffata. Lähetät ystävällesi paikan sijainnin, jatkat Spotify-listasi kuuntelua ja päätät googlata, mitä ystäväsi koirarodusta kerrotaan.
Viestintäverkkojen kehitys ja nettiyhteydet ovat muuttaneet puhelimemme monitoimityökaluiksi: se on samaan aikaan kamera, kartta ja tietokirja, radio, televisio, lompakko ja paljon muuta. Puhelin on tietokone, jonka kautta meillä on jatkuva yhteys kaikkialle maailmaan.
Netistä löytyy ystäviä, joiden kanssa yhteydenpito on helppoa ja halpaa. Sieltä saa tarvittaessa tukea ja apua vuorokauden ympäri ja neuvoja elämän erilaisiin ongelmiin. Koulutehtävien, seminaaritöiden ja projektiraporttien vaatimat faktat voi hakea verkosta hetkessä. Kiista siitä, kuinka monta kertaa ja minä vuosina Suomi on voittanut lätkän MM-kultaa, päättyy hetkessä Google-hakuun.
Jos jääkiekko ei ole omin lajisi, mutta vaikkapa saksofonin soittaminen kiinnostaa, löydät netistä opetusvideoita ja harrastusryhmiä siitäkin. Ja jos et löydä sopivaa jengiä, voit aina perustaa oman porukan minkä tahansa kiinnostuksen kohteesi ympärille.
Kun aika käy pitkäksi, netti viihdyttää. Lehdet, kirjat, musiikki ja tv-ohjelmat ovat verkossa jatkuvasti käytettävissäsi. Videoklippejä löytyy lukuisista eri palveluista. Sudokuja, palapelejä, ristikoita – kaikkea ajanvietettä on tarjolla.
Netti on pullollaan kaikenlaista. Valitettavasti kaikki asiat eivät kuitenkaan ole ainoastaan positiivisia. Terveellisyyteen ja hyvinvointiin opastavat sivustot pyrkivät edistämään terveyttä, mutta muokatut ja käsitellyt kuvat jumppaohjelmien ja dieettien tuloksista antavat epärealistisen mielikuvan ja saattavat vääristää kehonkuvaa.
Kerran nettiin laitettua – esimerkiksi valokuvaa – on hyvin vaikea poistaa sieltä kokonaan. Kannattaa siis pohtia etukäteen, millaisia asioita netissä julkaisee.
Verkossa voi myös vaikuttaa – niin positiivisesti kuin negatiivisestikin. Siellä voi levittää väärää informaatiota, kiusata ja maalittaa. Nettitrollit ja -botit syytävät valheellista sisältöä ja haluavat aiheuttaa ristiriitoja.
Medialukutaito on yksi tärkeimmistä asioista, jota meidän kaikkien pitää harjoitella.
Medialukutaito on yksi tärkeimmistä asioista, jota meidän kaikkien pitää harjoitella. Se auttaa tunnistamaan verkkorikollisten huijausviestejä ja suhtautumaan kriittisesti näkemäämme ja kuulemaamme. Kaiken tiedon todenperäisyyttä voi olla vaikea tarkistaa, mutta kyseenalaistaminen on paikallaan. Erilaisiin netissä leviäviin trendeihin ja haasteisiin osallistumisen fiksuutta kannattaa myös harkita, vaikka ryhmäpaine saattaa siihen yllyttää.
Kaikessa kiinnostavuudessaan netti koukuttaa. Lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että viettää liikaa aikaa älylaitteiden parissa ja niistä irrottautuminen on vaikeaa. Ehkä joskus on hyvä nostaa pää puhelimesta ja lähteä vaikka kaverin kanssa kävelylle. Ryhti ja kunto paranevat, ja raitis ilma tekee hyvää.
FiCom ry:n verkkosivut
Teksti: Sari Laine-Lassila, viestintäpäällikkö / FiCom ry
Kuva: Katja Laine / FiCom ry