Romanssihuijaus jättää jäljen mieleen ja sydämeen, mutta toipumiseen saa apua 

Romanssihuijaukset ovat erityisen häikäilemättömiä, sillä niissä hyväksikäytetään inhimillisiä tarpeita ja tunteita. Huijausten takana on usein ammattimaista ja järjestäytynyttä rikollisuutta.    

Romanssihuijaus on talouspetos, jossa tekaistulla identiteetillä esiintyvä huijari teeskentelee verkossa romanttisia suhteita huijatakseen rahaa. Finanssiala ry:n mukaan suomalaiset menettivät rakkaus- ja dokumenttihuijauksiin noin yhdeksän miljoonaa euroa vuonna 2022, ja tänä vuonna hävitty summa on kasvanut lähes kolmanneksen.  

Romanssihuijauksissa uhria lähestytään verkossa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, minkä jälkeen alkaa luottamuksellisen suhteen rakentaminen. Lopulta uhrin luottamusta hyväksikäytetään pyytämällä rahaa jollakin verukkeella, esimerkiksi lentolippuja varten.  

Nettideittiturva tarjoaa apua romanssihuijauksen uhreille ja heidän läheisilleen 

Romanssihuijauksella on pitkäaikaisia vaikutuksia uhrin talouteen sekä fyysiseen ja henkiseen terveyteen. Seurauksena on usein velkaantuminen ja taloudellisen tilanteen romahtaminen. Huijauksen paljastumista seuraa shokkivaihe, jolloin voi esiintyä unettomuutta, ahdistuneisuutta tai ruokahalun muutoksia. Toipumisen alussa tärkeintä ovat arjen peruspilarit: uni, lepo ja ravinto. 

Toipumisen aikana voi ilmetä monia mielenterveyden haasteita, kuten henkistä tuskaa erityisesti rakkauden menetyksen takia. Lamaannuttava häpeä voi estää avun hakemisen. Syyllisyys, ahdistus ja masennus voivat viipyä uhrin elämässä kauan. Usein myös sosiaaliset suhteet kärsivät, sillä tekijä pyrkii eristämään uhrinsa tämän läheisistä. Huijauksen uhri voi riitaantua läheisten kanssa, ja jopa parisuhde saattaa päättyä.  

Nettideittiturvan asiakastyössä korostetaan turvallisuutta ja luottamuksellisuutta. Asiakkaat ovat kertoneet saaneensa yksilöohjauksesta apua muun muassa häpeän käsittelemiseen. Ammattilaisten tuki ja vertaisryhmä auttavat romanssihuijauksen uhreja toipumaan ja ymmärtämään, etteivät he ole yksin kokemustensa kanssa. Asiakastyössä syvennytään huijauksen syihin ja seurauksiin, jotta kukaan ei tulisi huijatuksi uudestaan. Toipumisen edetessä myös itsetuntemustaidot lisääntyvät.  

Tunnista romanssihuijauksen tunnusmerkit 

Sopivissa olosuhteissa romanssihuijauksen uhriksi voi joutua kuka tahansa. Tuntemattomilta tuleviin yllättäviin yhteydenottoihin kannattaakin suhtautua aina kriittisesti. Jos yhteyttä ottanut henkilö on erityisen kiinnostunut sinusta ja vie keskustelua romanttiseen suuntaan, mutta ei halua tavata tai asuu todella kaukana, on kyseessä todennäköisesti romanssihuijari. Huijauksen takana voi olla useampia henkilöitä, joten asioiden unohtumiset ja muut epäloogisuudet pitkän keskustelun aikana ovat romanssihuijauksen tunnusmerkkejä. Viimeistään rahan pyytäminen on selkeä merkki huijauksesta. 

Sinulla on aina oikeus lopettaa keskustelu, jos se tuntuu epäilyttävältä. Sosiaalinen media ja muut verkon palvelut tarjoavat meille paljon hienoja mahdollisuuksia, mutta internetiä käyttäessä on meistä jokaisen oltava valppaana. Uusista tuttavuuksista kannatta aina kertoa jollekin läheiselle. Yhdessä tilanteen arviointi ja mahdollisen huijauksen tunnistaminen on helpompaa. 

Romanssihuijauksen tunnusmerkit: Tuore nettituttavuus on hyvin kiinnostunut ja pyytää yhteystietoja. Viestit ovat usein huonosti kirjoitettuja ja epämääräisiä. Henkilön profiili ei täsmää siihen, mitä hän kertoo itsestään. Henkilö saattaa pyytää intiimejä kuvia tai videoita. Voitettuaan uhrinsa luottamuksen huijari pyytää rahaa, lahjoja tai pankkitietoja.

Tiesitkö? 

Sosped-säätiön ja Maria Akatemia ry:n yhteinen Nettideittiturva-hanke tuottaa matalan kynnyksen tukea romanssihuijauksen kokeneille, tekijöille ja heidän läheisilleen valtakunnallisesti. 

Jos jouduit petoksen uhriksi, tee asiasta rikosilmoitus. Rikosuhripäivystys auttaa kaikkia rikosten uhreja rikosilmoitusprosessissa. Asiasta kannattaa ilmoittaa myös Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle, joka kerää tietoa mm erilaisista huijauksista ja tiedottaa niistä.

Lue lisää:
Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus – 35/2023: Romanssipetokset ovat osa ammattimaista rikollisuutta 
Näin suojaudut nettihuijaukselta 

Teksti:
Nettideittiturva-tiimi: 
Helmi Korhonen, pääsuunnittelija
Janina Koski, suunnittelija
Jimi Tikkanen, viestinnän suunnittelija

Samuli Könönen, tietoturva-asiantuntija
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Kyberturvallisuuskeskus

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa