Mediakasvatus + ruokakasvatus = Medialautanen.fi

Medialautanen ohjaa tutkimaan kriittisesti median ruokasisältöjä ja tutustuttaa oppilaat ruokalehden tekemiseen. Aikakausmedian tuottama oppimateriaali sopii eri kouluaineisiin, ja Medialautaselta voi poimia omat aineistot eskarista yläkouluun. 

Ruoka on suosittu aihe mediassa. Muutkin kuin ruokaan keskittyvät lehdet julkaisevat ruokaliitteitä ja käsittelevät ruokaa ja ruuantuotantoa eri näkökulmista. Nautinnon ja hyvinvoinnin lisäksi ekologisuus on ruokajutuissa merkittävä teema, ja ruuan ja pakkausten ympäristövaikutukset näkyvät myös mainonnassa. 

Aikakausmedian digitaalinen oppimateriaali Medialautanen pureutuu ruokajournalismiin ja -mainontaan, ja sen avulla lehtien ruokasisältöjä voi tutkia nautinnon, hyvinvoinnin ja ekologisuuden näkökulmista. 

Medialautasen tavoitteena on paitsi tutustuttaa aikakausmedioiden monipuoliseen ruokasisältöön myös edistää terveen ruokasuhteen kehittymistä, kouluruokamyönteisyyttä sekä ruuan ympäristövaikutusten ymmärtämistä.

Ruoka puhuttaa, ja siitä liikkuu paljon erilaista ja virheellistäkin tietoa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Medialautasen avulla voi tutkia väitteiden paikkansapitävyyttä, tarkastella omaa ruokasuhdetta, harjoitella oman kehon viestien kuuntelemista sekä oppia tunnistamaan, mihin tarpeeseen ruokamainokset pyrkivät vetoamaan. 

Medialautanen sopii moneen oppiaineeseen 

Medialautanen.fi-sivuston sisältö on jaettu kolmeen teemaan: maistuvaan mediaan, terveelliseen mediaan ja ekologiseen mediaan. Medialautaselta voi poimia omat aineistot eskarista yläkouluun, mutta materiaalia voi hyödyntää myös pienempien lasten kanssa. Äidinkielen lisäksi oppimateriaali sopii terveystiedon, kotitalouden ja ympäristöopin tunneille.

Sivusto sisältää perustietoa ruuasta, tutustuttaa lapset ja nuoret aikakauslehtien ruokasisältöihin sekä tarjoaa mediakasvatuksellisia tehtäviä teemoihin liittyen.  

Medialautasen opetusvideot on tehty yhteistyössä Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n kanssa. Videoilla ruokakasvatuksen asiantuntijat kertovat faktoja ruuasta, syömisestä ja ruuantuotannosta ikätasoisesti. 
 
Medialautanen.fi-sivustolta löytyy myös Näin syntyy ruokajuttu -video, jolla pääsee kurkistamaan Maku-lehden kulisseihin ja tutustumaan ruokalehden tekijöiden työhön. Videolla näytetään, miten syntyy vuoden 2024 ensimmäisen numeron kansijuttu. 

Medialautanen.fi-sivusto

Teksti: Piia Matikainen, mediakasvatusasiantuntija, Aikakausmedia
Kuva: Aikakausmedia, Jenni Saarenkylä

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa