Reppu-Heppu ja Botti median mestareina Pikku Kakkosessa  

Reppu-Hepun ja Botin uusi seikkailu vie median vauhdikkaisiin pyörteisiin, joissa kohdataan monenlaisia tilanteita, viestejä ja tarinoita. Toimeliaalla Reppu-Hepulla media menee usein tunteisiin, mutta maltillisen Botin kanssa yhdessä pohdiskellen pulmallisiinkin kokemuksiin löytyy aina ratkaisu. Ystävysten seurassa opitaan yhtä ja toista tärkeää mediasta ja sen parissa toimimisesta. 

Media on osa lapsen arkea 

Medialla on suuri merkitys arjessa. Median ja medialeikkien avulla hankitaan ja tuotetaan tietoa, ilmaistaan itseä, käsitellään tunteita ja mediakokemuksia, ollaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa sekä osallistutaan ja vaikutetaan. Median äärellä myös viihdytään ja nautitaan elämyksistä. 

Ensiaskeleita mediataitoihin otetaan jo vauva- ja taaperoikäisenä. Lapsi katsoo mallia perheen muiden jäsenten median käytöstä sekä alkaa saada myös omia kokemuksia erilaisista mediasisällöistä ja -välineistä. Ennen kouluikää lapsen mediamaailma tulvii mielikuvituksellisia tarinoita, seikkailuja ja pelejä samaistuttavine sankareineen.  

Lapsella on oikeus oppia ja harjoitella mediankäyttöä

Medialukutaitoa ei kuitenkaan opita itsestään, vaan mediaa on tärkeä tietoisesti tutkia ja pohtia aikuisen opastuksella. Jokaisella lapsella onkin oikeus oppia mediasta ja harjoitella ohjatusti median parissa tarvittavia taitoja. Parhaiten tämä tapahtuu yhdessä jonkun lapselle tutun, läheisen ja turvallisen aikuisen kanssa. Yhteisissä katselu- ja pelihetkissä tulee luontevasti juteltua lapsen kanssa mediasta ja erilaisista sisällöistä. 

Reppu-Heppu ja Botti median mestareina -sarja tarjoaa helposti lähestyttävän ja innostavan ympäristön tarkastella ja pohtia lapsen tai lapsiryhmän kanssa mediaa. Reppu-Hepun ja Botin matkassa päästään hersyvän huumorin ja leikillisyyden avulla käsittelemään lasten elämässä esiintyviä mediasisältöjä ja -teemoja sekä ratkaisemaan pulmia, joihin lapsetkin saattavat median parissa törmätä – vastuullisuutta ja hyvinvointia unohtamatta! 

Uudet lukutaidot mukana ohjelmanteossa 

Sarjan teemat ja sisällöt myötäilevät valtakunnallisessa Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmassa laadittuja hyvän pedagogisen toiminnan kuvauksia medialukutaidon edistämiseen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Jokaisessa jaksossa on mukana toimintavinkki, joka aktivoi katsojaa mediaan liittyvien tehtävien tekemiseen. 

Reppu-Heppu ja Botti median mestareina Pikku Kakkosessa ja Areenassa 15.1.2024 alkaen. 

Teksti: Johanna Sommers-Piiroinen 
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa