Merkki muotoutuu Helsingissä

Uusi median museo ja arkisto Merkki avautui joulukuun alussa Helsingissä. Uutuudesta huolimatta moni on käynyt Merkissä jo aiemmin: se nimittäin toimi vuodesta 2001 asti Päivälehden museon nimellä. 

Museon ja samalla arkiston nimi vaihtui uudistustyön myötä vuoden 2023 aikana. Merkki johdattaa nimensä mukaisesti tulkitsemaan ja luomaan median merkityksiä, sanomalehtihistoriallisia juuriaan unohtamatta. Mediataitojen kehittäminen on keskeistä uudessa median museossa ja arkistossa.  

Museouudistus on toiminut myös strategisen uudistuksen vauhdittajana: Merkki on lähtenyt terävöittämään rooliaan kaikille avoimena mediataitojen edistäjänä. Tämän tueksi museo ja arkisto laativat museopedagogista strategiaa, joka julkaistaan Merkin verkkosivuilla.  

Pääkaupunkiseudun monikielisyys on haluttu huomioida Merkissä: museon pysyvään näyttelyyn voi tutustua suomen lisäksi peräti seitsemällä eri kielellä. Myöhemmin vuoden 2024 aikana digitaalisiin näyttelyteksteihin tullaan lisäämään vielä viisi uutta kielivaihtoehtoa. 

Millaista Merkin mediakasvatus sitten on? Uuden museon ja arkiston toiminta hakee nyt muotoaan. Oppiminen on yksi museokokemuksen ulottuvuus: siihen kannustavat elämyksellinen museotila vaihtuvine näyttelyineen, opastukset ja työpajat ja myös Merkin digitaaliset sisällöt. Pääsymaksuttomassa museossa myös kaikki tapahtumat ovat ilmaisia. Luvassa on erilaisia toimintamuotoja ja kokeiluja esimerkiksi disinformaation tunnistamisen ja meemikulttuurin parissa. 

Mikä Merkki?
Entinen nimi: Päivälehden museo ja arkisto 
Merkkiä ylläpitää Helsingin Sanomain Säätiö 
Avoinna viikon jokaisena päivänä 
Osoite: Ludviginkatu 2–4, Helsinki 
www.merkkiin.fi 

Teksti: Aikku Meura, tapahtumakoordinaattori, Merkki
Kuva: Heidi Piiroinen / Merkki

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa