Näkyy ja kuuluu – kaikille

Vuonna 1977 ensilähetyksensä saanut Pikku Kakkonen näkyy ja kuuluu useassa eri välineessä. 44-vuotias lastenohjelma nähdään edelleen televisiossa Yle TV2:lla joka aamu ja arkisin joka ilta, mutta Pikku Kakkonen on nykyisin myös paljon muuta.

Tv-ohjelmat ovat saaneet rinnalle monipuolisen ja turvallisen Lasten Areenan, kaksi mobiilisovellusta, yle.fi/lapset -sivun sekä eri sosiaalisen median alustat aikuisia varten.

Turvallista ja todellista

Mediakasvatus on osa Pikku Kakkosen arkipäivää. Pikku Kakkonen huomioi kohderyhmänsä mediataidot, sillä erilaista mediaa tuotetaan ikäryhmä edellä.

Pikku Kakkosen kohderyhmä on 3–6-vuotiaat lapset, joten ohjelmistossa esitetään vain ikärajaltaan sallittuja ohjelmia. Elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoituksena on suojella lapsia.

Pikku Kakkonen tarkastelee myös muita kuin ikärajaluokittelussa huomioitavia seikkoja. Ohjelmistosta saatetaan joskus karsia pois sisältöjä, jotka eivät sovi Ylen lastenohjelmien arvoihin. Kaikessa tekemisessä Pikku Kakkonen noudattaa Ylen lastenohjelmien periaatteita.

Lapset pääsevät osallistumaan Pikku Kakkosen tekemiseen monella eri tavalla. Pikku Kakkosen postiin voi lähettää piirustuksia tai sovellukseen omia peli-ideoita. Televisio-ohjelman tekemiseen lapset osallistuvat tv-ohjelmien nauhoituksissa esiintyjinä tai yleisönä. Silloin tällöin Pikku Kakkosen juontajat ja hahmot ovat tavattavissa erilaisissa tapahtumissa ja lapset pääsevät kohtaamaan tv:stä tutun idolin elävässä elämässä. Media muuttuu lasten silmissä silloin todelliseksi.

Televisio-ohjelman tekemiseen lapset osallistuvat tv-ohjelmien nauhoituksissa esiintyjinä tai yleisönä.

Monipuolisesti tulkattuna

Pikku Kakkonen haluaa kiinnittää huomiota myös sisältöjen saavutettavuuteen. Ohjelmistoa on saatavilla viittomakielellä, viittomakielelle tulkattuna sekä kuvailutulkattuna.

Pikku Kakkosen uusin tuttavuus, Juha-Miguel Peltomaa, juontaa Pikku Kakkonen viittomakielellä -ohjelmaa. Sen tarkoituksena on tarjota viittomakieltä käyttäville lastenohjelmaa heidän omalla äidinkielellään, mutta myös tehdä viittomakieltä tutuksi kaikille katsojille.

Useita Pikku Kakkosen sarjoja on tulkattu viittomakielelle, mutta ohjelmistosta löytyy myös viittomakielisiä lastenohjelmia, kuten Frans ja eläinystävät.

Torstai-iltojen juontaja Susanna Volanto käyttää Pikku Kakkosen juonnoissaan tukiviittomia ja kommunikaatiokortteja. Tukiviittominen on kommunikaatiomenetelmä, jossa puhetta tuetaan käyttämällä yksittäisiä viittomia. Tukiviittomat auttavat lasta keskittymään, ottamaan katsekontaktia sekä jäsentämään ja hahmottamaan puhuttua kieltä. Tukiviittomia käytetään aina puheen rinnalla ja siinä viitotaan vain ne sanat, joita puheessa halutaan kulloinkin korostaa.

Volannon juontojen kautta tukiviittomat, viittominen ja kuvakommunikaatio tulevat tutuiksi monille perheille ja leikki-ikäisille lapsille. Tukiviittomien apuna käyttäminen sopii kaikille lapsille.

Teksti ja kuvat: Petra Stolt
Toimittaja, Pikku Kakkonen

Lasten Areena: yle.fi/aihe/lapset

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa