Myös koulutusmateriaaleja ja ideoita voi kierrättää!

Kestävään kehitykseen kuuluu oleellisena käsitteenä kierrättäminen, joka tarkoittaa lyhyesti sanottuna materiaalin tai esineen käyttämistä hyödyksi uudessa yhteydessä. Oletko koskaan miettinyt, että kierrättämisen ajatusta voi hyödyntää myös muissa asioissa, kuten koulutusmateriaalien ja ideoiden uudelleenkäytössä?

Miten tätä voidaan sitten toteuttaa käytännössä? Voit esimerkiksi käyttää vanhoja koulutusmateriaaleja uusien kurssien pohjana tai jakaa hyviä ideoita kollegoiden kanssa. Hyvä lähtökohta medialukutaitoon liittyvistä hyödynnettävistä materiaaleista ja toimintamalleista on Inclusive and Creative Media Education (ICME) -hankkeessa kehitetyt materiaalit. Kyseisten materiaalien toimintamallit on lähtökohtaisesti kehitetty siten, että niitä pystytään ottamaan joustavasti käyttöön kaikenlaisissa ympäristöissä ja konteksteissa. Materiaaleissa otetaan huomioon yhdenvertaisuus sekä kaikenlaiset oppijat, näin ollen luoden hyvän pohjan sille, että toiminta on kestävää, vaikuttavaa ja sovellettavissa.

Kestävää kehitystä voidaan edistää myös sisällöllisesti, sillä yksi ICME-hankkeen materiaaleista on Nuorten osallisuuden edistäminen mediakasvatusprojektin keinoin -ohjaajan opas. Materiaalissa on ohjeistuksia siitä, miten nuoria voi opastaa hankkimaan tietoja ja taitoja, joiden ansiosta he voivat aktiivisesti vaikuttaa yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin, toteuttaa niistä vaikuttamiskampanjoita ja osallistua positiivisiin muutoksiin omassa yhteisössään.

  • ICME-hankkeen suomenkieliset materiaalit:
    • Tavoitteena yhdenvertainen medialukutaito – suunnitteluperiaatteet
      • Auttaa eri alojen mediakasvattajia pohtimaan ja löytämään keinoja oman toiminnan kehittämiseksi.
    • Nuorten osallisuuden edistäminen mediakasvatusprojektin keinoin
      -ohjaajan opas
      • Materiaali tarjoaa toimintamallin, jonka avulla ammattilaiset voivat vahvistaa nuorten osallisuutta.
      • Tämä materiaali soveltuu erinomaisesti nuorisotyöhön, järjestötyöhön ja koulujen käyttöön, mutta niitä voidaan hyödyntää myös ikäihmisten ja aikuisten maahanmuuttajien parissa.
    • Verkkovideot vaikuttamisen välineenä -kurssisuunnitelma
      • Tarjoaa mediakasvattajille työkaluja käsitellä luovuutta kriittisen medialukutaidon kautta.
      • Tämä materiaali soveltuu käytettäväksi nuorisotyössä, kouluissa ja harrastustoiminnassa. Yli 13-vuotiaille.

Hankkeessa on tuotettu materiaalia suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, italiaksi sekä makedoniaksi. Lisäksi yhdenvertaisen medialukutaidon suunnitteluperiaatteista tehdään käännökset myös pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi, jotka julkaistaan keväällä 2025. Tutustu lisää hankkeessa tuotettuihin materiaaleihin osoitteessa www.icmeproject.eu ja inspiroidu uusista yhdenvertaisen, osallistavan ja luovan mediakasvatuksen toimintamalleista.

Katso myös artikkeli ICME hankkeen materiaaleista viime vuodelta: Inspiroidu uusista toimintamalleista yhdenvertaiseen, osallistavaan ja luovaan mediakasvatukseen – Mediataitoviikko

Teksti: Sasu Leinonen, projektipäällikkö, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Kuva: iStock

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa