Ta tag i boken med ditt barn! Bilderböcker för Mediekunskapsveckan för 0-3-åringar  

Bilderböcker är det främsta mediet för bebisar och småbarn 

Redan från födseln är barn aktiva aktörer som lär sig genom att interagera med andra människor och sin omgivning. De lär sig också av och genom medierna. Små stunder tillsammans i en lugn och trygg mediemiljö är ett barnvänligt sätt att utforska medier med bebisar och småbarn.  

Bilderböcker är perfekta medier för små barn: de uppmuntrar vuxna och barn att arbeta tillsammans för att göra observationer, namnge saker och ta en stund för att titta närmare på bilder. Vad är det som händer? Vad finns på bilden, vilka är med? Hur känns det? Sådana reflektioner och delade erfarenheter är viktiga utgångspunkter för barnets utveckling av mediekompetens. Samtidigt stöds utvecklingen av språkliga, emotionella och kognitiva färdigheter. Lyft-på-fliken -böcker hjälper till exempel till att hantera och förstå varaktighet: finns något kvar även om det är gömt? Att läsa tillsammans uppmuntrar också barnen att utnyttja den bästa möjliga inlärningsmiljön – en vuxens famn.  

Barnen uppskattar dikter, berättelser, språklig glädje och överraskningar i berättelserna. Å andra sidan är bekanta och trygga berättelser och karaktärer tilltalande, och samma favoritbok kan ibland lyssnas på och läsas igenom dussintals gånger. Och karaktärer som är bekanta från andra medier kan locka barn till böcker. 

Så ta tag i en bok under Mediekunskapsveckan! Böcker som passar in på temat kan antingen handla direkt om medier eller på annat sätt stödja barnens första steg på vägen mot mediekunskap. Samtidigt kan det skicka ett budskap till hemmet om vikten av att läsa tillsammans och om boktips som passar för bebisar och småbarn. Detta är en påminnelse om att traditionella medier också är en viktig del av mediefostran i hemmet. 

Böcker som handlar om medier

Det finns inte så många böcker för småbarn som innehållsmässigt behandlar medier och skärmar. Därför innehåller listan även (pek)böcker som leker med bilderboksmediet på olika sätt. Vissa av dem är taktila böcker, dvs. vissa inslag i boken är tredimensionella och blir då roliga att känna på, vissa av dem är interaktiva och blir levande i läsupplevelsen då barnet eller den vuxna interagerar med boken. Några har qr-koder som ger läsaren tillgång till ytterligare material som förstärker läsupplevelsen och några är traditionella bilderböcker. 

Gosse Gosig åker tåg, Huldén, Henrik ; Donner, Ulla (innehåller skärm för att köpa tågbiljetter) 

Trycka knappen, Olsson, Lotta ; Ramel, Charlotte (om att trycka på olika knappar) 

Vem städar inte?, Wirsén, Stina (om att se på tv, dammsugare osv) 

God natt, min nalle, Olsson, Lotta (innehåller qr-kod) 

Ellen och Olle sjunger-böckerna, Kruusval, Catarina (pekböcker med bilder och text till de vanligaste barnvisorna, man kan bläddra och sjunga samtidigt) 

Hej mitt lilla småkryp, Marshall, Natalie (taktil pekbok) 

Kort från Farmor Flyttfågel/ Härmälä, Anna. Genom att titta på de detaljerade bilderna på vykorten kan barn och vuxna tillsammans försöka lista ut var i världen mormor är på resande fot! Korten innehåller roliga hälsningar och små bitar av information om olika ställen. 

Knotan knappar/ Bengtsson, Per; illustrerad av Per Gustavsson. Knotan älskar knappar. Det är spännande när den blinkar… Det är skönt när det ljuder! Trycker på pappas telefon. Pillar med tvättmaskinen. Prrrrr! Ringer på dörrklockan. 

Pienet lapset pitelevät mikrofoneja. Lattialla on kirja, rooliasuja ja piirustusvälineitä. Aikuinen on seuraa ja osallistuu leikkeihin.
Bild: Maria Vilja

Fokusera tillsammans, titta och hitta! 

Max och Maja : I parken, Scheffler, Axel 

Titta och hitta, Donaldson, Julia 

Titta och hitta! : en bok för små sakletare, Scheffler, Axel 

Tippen-böckerna av Eric Hill 

Emotionella färdigheter 

Kärlekens vind, Brinck, Camilla 

Mumin och Lilla My upptäcker: Känslor, Kaarla, Riina, konstnär ; Kaarla, Sami, konstnär ; Heilala, Katariina, författare ; Förlaget (yhtiö), utgivare 

Mina första känslor, Sandberg, Inger 

Vem är ensam? / Stina Wirsén  

Ibland är man ensam. Vad ska man göra då? En kort och tydlig bok för små barn. 

Dansar (serien om Dam-Dam) /Josefine Sundström, illustrerad av Mervi Lindman.  

En bokserie med ordskoj med teman som är hämtade från små barns vardagsliv.  

Julia-böckerna / Eva Eriksson & Lisa Moroni  

Julia är livlig, fantasifull och alltid redo att leka, som tvååringar brukar vara. 

Alla tre -böckerna / Maria Nilson-Thore  

Bebbe-böckerna / Mervi Lindman. Bebbe pratar inte än, men upptäcker världen och hittar på bus. De humoristiska böckerna är ett sätt att lära sig ord och namnge saker som är bekanta för barnet. 

Vardagsfärdigheter 

Musse & Helium, dags att sova, Brinck, Camilla 

Alla tre-böckerna, Nilsson Thore, Maria (Barnen heter Ester, Idde och Valle). 

Säg hej!, Sandelin, Annika, författare ; Bondestam, Linda, konstnär (dragspelsbok) 

Dikter

Rassel prassel-böckerna (3st), Lundström, Hanna, författare ; Hurme, Maija, konstnär 

Rassel prassel puss 

Rassel prassel promenad 

Rassel prassel strössel 

Rassel prassel poesi : en samlingsvolym 

Zoologipoesi : smådjur i toner, Ruohonen, Laura (boken innehåller tonsatta dikter och musik, och har qr-kod) 

Snigelns visa, Fröding, Gustaf, författare ; Ramel, Charlotte, konstnär 

Mina första rim och ramsor, Wirsén, Stina 

Textlösa böcker 

Hundpromenaden, Nordqvist, Sven 

Återkomsten, Becker, Aaron 

Pinnalla pinnan alla / Eveliina Netti. Vad finns under vattenytan? Den textfria boken inbjuder er att titta på bilder och skapa era egna berättelser. 

Limpan är sugen/ Eva Lindström. Limpan är sugen på korv och sällskap. Limpan är sugen är en textlös bok om en hund, en dam, en korv och olika känslor, som ni kan tolka tillsammans och namnge. 

Bekant från TV:n 

Karaktärer som barnen känner igen från TV eller videor dyker också upp i böckerna och inspirerar barnen till medierelaterade lekar! 

  • Paw Patrol /flera upphovspersoner 
  • Greta Gris / flera upphovspersoner 
  • Barbapapa / Annette Tison 
  • Bluey-böckerna, Didring-Lexsell, Karin 
  • Sov mina ungar, Jansson, Tove, författare ; Nilsson, Mia, konstnär 
  • Mumin räknar : bebisbok, Jansson, Tove 
  • Babblarna-böckerna, Tisell, Anneli. T.ex. interaktiva Fingerresan (den som läser följer med i boken med fingret, då blir boken mediet som får effekt i kombination med fingret) 
  • Disney: t.ex. Stampe leker kurragömma, Tingelings bästa kalas, Parent, Nancy 

Text:
Saara Salomaa, special rådgivare, Nationella audiovisuella institutet
Boktipslistan är en kombination av bokrekommendationer från Kervo bibliotek samt tips av Linnéa Holmberg i Pargas stadsbibliotek 
Artikelbild: Raisa Kyllikki Ranta

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa