Mitä meistä jää? -arkistopedagoginen oppimateriaali
Me synnymme, elämme ja kuolemme, mutta siinä välissä me jätämme jälkemme – ainakin arkistoon. Mitä kaikkea minusta jää, minne ja mihin käyttöön? Mitä lähteitä menneisyydestä on jäänyt, ja miten ne muokkaavat historiakuvaamme?
UNESCO:n Maailman muisti -ohjelma ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ovat kehittäneet yhteistyössä Mitä meistä jää? -arkistopedagogisen sivuston ja arkistokansio-työkalun, jotka edistävät lukutaidon, lähdekritiikin, historiallisen empatian ja muiden tietojenkäsittelytaitojen kehittymistä erityisesti äidinkielen, historian ja yhteiskuntaopin oppiaineissa peruskoulun yläluokilla ja lukiossa.
Mitä meistä jää? -oppimateriaalissa tutustutaan kriittisesti omasta elämästä kerääntyviin lähteisiin ja arkistoihin sekä erilaisiin kotimaisiin arkistoihin ja niissä säilytettäviin historiallisiin lähteisiin. Oppimateriaalia voi hyödyntää myös kaikenlaisten muiden lähteiden ja arkistojen käsittelyssä opetussisältöjen tarpeiden mukaan.
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura on kehittänyt tietojenkäsittelytehtäviä tukemaan eriaiheisten, monimediaisten ja eri aikakausien lähteiden laaja-alaista kriittistä tarkastelua. Mitä meistä jää? -oppimateriaalin avulla pohditaan lähteiden autenttisuutta, tallennusta, saatavuutta ja erityisyyttä sekä analysoidaan ilmiöitä lähteiden taustalla ja tarkastellaan maailmaa lähteen tuottajan aikakauteen eläytyen.
Arkistopedagoginen oppimateriaali tukee Maailman muisti -ohjelman toimintaa. Ohjelman tarkoituksena on edistää kirjallista, audiomuotoista ja audiovisuaalista kulttuuriperintöä sekä lisätä sen tunnettuutta ja parantaa sen saatavuutta. Oppimateriaalissa hyödynnetäänkin Maailman muisti -organisaatioiden erilaisia ilmiöitä ja aikakausia kattavia aineistoja. Sisältöjä ovat tarjonneet Kansallisarkisto, Ahvenanmaan maakunnanarkisto, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI, Svenska centralarkivet ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Oppimateriaalia esitellään Mediataitoviikon lisäksi mm. Educa-messuilla Helsingissä tammikuussa 2025. Oppimateriaali tulee saataville sekä digitaalisena sivustona että tulostettavana arkistokansiona. Materiaalit julkaistaan maailmanmuisti.fi -kotisivulla (https://maailmanmuisti.fi/mita-meista-jaa/) sekä Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kulttuurinvuosikello.fi -sivulla (https://kulttuurinvuosikello2.fi/mita-meista-jaa/).
Teksti: Julia Uusoksa, erityisasiantuntija, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura
Kuvat: Tekoäly, Microsoft Bing Image Creator