Meemejä ja mainoskritiikkiä

Kuva matkalaukusta, jota tarjotaan koululaiselle eväslaukuksi. Lähde:  https://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/342119?term=KOULULAISEN&page=2

Millaista oli mainosten kieli ennen? Miten houkuteltiin ostamaan?

Kansalliskirjaston digitoimat vanhat lehdet ja pienpainatteet antavat hyvän mahdollisuuden tutkia mainoshistoriaa ja samalla keskustella myös nykymainonnasta. 

Digi.kansalliskirjasto.fi -kokoelma sisältää Suomessa ilmestyneet lehdet noin vuoteen 1940 asti. Tarjolla on myös pienpainatteita – eli esitteitä, ruokalistoja, yms. – sekä kirjoja. Hyvää ajankuvaa tarjoavat esimerkiksi aapiset kautta aikojen.  

Digitoituihin aineistoihin on tarjolla sanahaku. Kun etsii vaikkapa termillä ”radio” ja rajaa tuloksen pienpainatteisiin, saa näinkin modernin energiaratkaisun mainoksen vuodelta 1938.   

Vuoden 1938 mainos kertoo, että radion tarvitsema virta voidaan tuottaa tuulen avulla. Kuvassa propelimasto, radio ja mies asentamassa ratkaisua. Lähde: https://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/339369?term=radiota&page=1
Jo vuonna 1938 ymmärrettiin yhdistää medianautinto ja puhdas energia!

Paitsi kuvia – myös vitsejä

Digitoiduista aikakauslehdistä löytää pilapiirroksia, sutkauksia ja osa journalistisistakin teksteistä on hyvää raaka-ainetta meemeihin.  

Tove Jansson piirsi runsaasti pilalehti Garmiin, jonka lyhyet piirrokset ja tarinat ymmärtää kouluruotsillakin. Suomenkielinen Ampiainen ei pistellyt yhtä piikikkäästi poliittisissa piloissaan, mutta sen sivuilla arkinen elämä näyttäytyy huvittavana. Mitenkähän sutkaukset toimisivat yhdistettyinä nyt kännykällä otettuihin kuviin?  

Luvallisia kuvia eri aiheista myös meemikäyttöön löytää Finna.fi:n avulla. Kuvien yhteydestä löytää tietoa käyttöoikeuksista.  

Meemien rakentaminen kuvista ja teksteistä on sallittua, sillä ne rinnastetaan parodioihin ja pastisseihin. Niiden avulla voi tutkia saman kuvan merkitysten muutoksia tekstitystä vaihtamalla. Samalla voi keskustella propagandasta, tahallisesta vääristelystä ja disinformaatiosta. (Lisätietoa kuvien käytöstä meemeissä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (suomeksi, på svenska).

Verkossa työskennellessä on hyvä huolehtia tietoturvasta 

Kouluttaja, tutkija ja yrittäjä Linda Mannila piti Mediataitoviikolla 2023 esityksen tietoturvasta, mikä on hyvä huomioida tekipä verkkoympäristössä töitä tai mukavia meemejä. Mannilan esitys on ruotsiksi, mutta valitsemalla Kirjastokaistan näkymästä CC/Subtitles saa näkyviin tekstityksen suomeksi. 

Videon voit käynnistää Kirjastokaistan sivulta.  

Jos haluat vinkkejä hyvistä tiedonlähteistä ja aineistoista, tilaa Tiedonhaun uutiskirje. Saat omaan sähköpostiisi ajankohtaisia vinkkejä eri teemoista. 

Teksti: Kirjastot.fi
Kuvat: Kansalliskirjasto ja Kirjastot.fi

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa