Lue luotettavasta lehdestä!
Aikakausmedian ja Uutismedian liiton medialukudiplomi on helppo väline perusopetuksen mediakasvatukseen. Se kannustaa lukemaan lehtiä ja tunnistamaan informaatiotulvassa luotettavan tiedon.
Mistä tietää, että mediassa vastaan tulleeseen tietoon voi luottaa?
Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, löytyykö kyseinen media Julkisen sanan neuvoston (JSN) jäsenlistalta. Jos löytyy, niin media noudattaa JSN:n Journalistin ohjeita ja lukemista kannattaa jatkaa.
Aikakausmedia ja Uutismedian liitto kannustavat lapsia ja nuoria luotettavien lehtien pariin medialukudiplomin avulla. Sen tavoitteena on lisätä lukemisen iloa, kehittää kriittistä medialukutaitoa ja osoittaa, että journalistinen sisältö voi olla samalla sekä opettavaista, viihdyttävää että koukuttavaa.
Tavoitteena pysyvä osa perusopetuksen mediakasvatusta
Medialukudiplomin saadakseen oppilas lukee lukuvuoden aikana kymmenen aikakausmedioissa ja uutismedioissa julkaistua juttua ja tekee niihin liittyvät tehtävät.
Aikakausmedian ja Uutismedian liiton sivuilla on saatavilla eri ikäryhmille suunnatut maksuttomat juttupankit, joita täydennetään lukuvuoden aikana. Uutismedian liiton valikoima keskittyy uutisiin ja uutisia taustoittaviin juttuihin, ja Aikakausmedian juttupankissa on tarjolla eri juttutyyppejä henkilökuvista ilmiöjuttuihin ja pitkiin reportaaseihin. Luettavia artikkeleita voi poimia myös juttupankkien ulkopuolelta, mutta medialukudiplomiin hyväksytään vain Julkisen sanan neuvoston Journalistin ohjeita noudattavien lehtien juttuja.
Medialukudiplomia voi hyödyntää äidinkielen opetuksessa, mutta se soveltuu erinomaisesti myös esimerkiksi yhteiskuntaopin, ympäristöopin ja elämänkatsomustiedon opetukseen. Tavoitteena on saada medialukudiplomi pysyväksi osaksi perusopetuksessa toteutettavaa mediakasvatusta.
Näin medialukudiplomi toimii:
1. Valitse kiinnostava juttu
Jutun voi lukea joko itsenäisesti tai yhdessä. Pienimmille oppilaille opettaja voi lukea jutut ensin ääneen. Luettavaa voi poimia myös Aikakausmedian ja Uutismedian liiton juttupankkien ulkopuolelta, kunhan artikkelit vain on julkaistu JSN:n Journalistin ohjeita noudattavissa lehdissä.
2. Tee jokaisen jutun lukemisen yhteydessä tehtävät
Eri ikäryhmille on omat tehtävälomakkeet. Kaikkia tehtäviä ei tarvitse tehdä, vaan voitte sopia opettajan kanssa, mihin kysymyksiin kunkin jutun kohdalla vastataan.
3. Medialukudiplomin saa, kun on lukenut 10 juttua ja tehnyt tehtävät
Diplomin myöntää opettaja.
Teksti:
Piia Matikainen, mediakasvatusasiantuntija, Aikakausmedia
Hanna Romppainen, mediakasvatusasiantuntija, Uutismedian liitto
Artikkelikuva: KAVI