Tekijänoikeus tutuksi pelien avulla

Tekninen kehitys on tehnyt kuvien, musiikin ja muiden sisältöjen käytöstä entistä helpompaa. Samalla se mahdollistaa sen, että jo lapset voivat luoda ja tuottaa itse yhä monipuolisempia sisältöjä. Tekijänoikeuden perusteiden hallinnasta on tullut digitaalisessa ympäristössä liikennesääntöihin verrattavissa oleva välttämättömyys yhteentörmäyksien välttämiseksi. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry:n maksuttomien aineistojen kautta tekijänoikeuden peruskäsitteistö ja merkitys luoville aloille avautuu lapsille ja nuorille hauskasti ja oivaltavasti.

Tie Tekijänoikeuteen on yläkouluikäisille suunnattu pelillinen oppimateriaali verkossa, jossa nuoret pääsevät oppimaan tekijänoikeudesta käytännönläheisesti. Pelissä osallistujat valitsevat itselleen hahmoksi valokuvaajan, vloggaajan tai musiikintekijän ja pääsevät hahmojen kautta tutustumaan kullekin ammattiryhmälle tyypillisiin tekijänoikeuksiin ja luovien sisältöjen käyttöä koskeviin kysymyksiin.

Tekijänoikeustimantti jonka keskellä C
Tekijänoikeustimantti

Pelin tehtävät käsittelevät laajasti tekijänoikeuden peruskäsitteitä, sisältöä ja rajoituksia sekä oikeuksien luovutusta. Peli toimii Seppo-alustalla, jota oppilaat käyttävät omilla tableteilla, mobiililaitteilla tai tietokoneilla. Pelin ohjaajana toimii esimerkiksi opettaja. Peli on tilattavissa Nuorten Akatemian tilauslomakkeen kautta osoitteesta https://www.nuortenakatemia.fi/oppimateriaalit/tie-tekijanoikeuteen-peli/

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä on mukaansatempaava ja monipuolinen oppimateriaalipaketti tekijänoikeuksista alakouluikäisille. Oppimateriaalissa on kuvakirjanen (30 kpl), lautapeli, tehtävävihko ja kuvaruutupohja sarjakuvan tekoon. Opettajalle tai ohjaajalle paketti sisältää kattavan tietovihkon sekä tuntiohjetaulukon. Yksi paketti sisältää kaikki materiaalit koululuokan käyttöön.

Paketin voi tilata postitse osoitteesta https://tekijanoikeus.fi/lomakkeet/haluatko-materiaalia-postitse/ Kaikkia paketin osia voi kopioida vapaasti opetustarkoitukseen tai ladata ja tulostaa tekijanoikeus.fi -verkko-osoitteesta.

Lue lisää

https://tekijanoikeus.fi/
https://tekijanoikeus.fi/sv/

Teksti: Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
Kuvat: Marika Tossavainen

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa