Kymmenen vuotta yhteisiä mediataitoja

Yhdessä parempi internet. Mediataitoviikon ensimmäisessä teemalauseessa on edelleen jotain, joka kantaa tähän päivään lähes kymmenen vuotta myöhemmin. Kun Tietoturvapäivä laajennettiin koko viikon kestäväksi Mediataitoviikoksi vuonna 2013, annettiin tilaa ja tunnustusta sille ajatukselle, että media on entistä enemmän elämässämme läsnä ja mediakasvatus tarvitsee oman teemaviikkonsa. Nyt puhumme mediataidoista kansalaistaitoina ja yhä useampi yhteiskunnan taho nostaa medialukutaidon osaksi tärkeimpiä teemojaan.  

Yksi viimeisimmistä isoista satsauksista mediakasvatuksen saralla on Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma, joka tekee medialukutaidon, ohjelmointiosaamisen ja tvt-osaamisen opettamisesta aiempaa konkreettisempaa varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa. 

Vuoden 2022 Mediataitoviikolla nostetaan esiin erityisesti inklusiivista mediakasvatusta. Mediakasvatusta suunniteltaessa tulisi säännöllisesti pohtia, onko tarjolla riittävästi saavutettavia sisältöjä, onko esteettömyyttä huomioitu ja miten voimme ottaa yhdenvertaisuuden entistäkin paremmin huomioon. Eri kieli- ja kulttuuriryhmien tarpeet on hyvä muistaa toiminnan suunnittelun alkuvaiheessa. Monipuolista mediakasvatusta tulee järjestää myös heille, jotka tarvitsevat enemmän tukea oppimiseen.  

Mediataitoviikon suunnittelussa on vuosittain mukana noin 50 eri alojen organisaatiota, jotka tuottavat uusia sisältöjä mediakasvatukseen. Yhdessä kumppaneiden ja mediakasvatusta toteuttavien ammattikasvattajien kanssa huolehdimme siitä, että lapset, nuoret ja aikuiset ovat taas tämänkin Mediataitoviikon jälkeen aiempaa taitavampina netin ja median äärellä. 

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä vahvistaa valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) ja se tehdään yhteistyössä vuosittain noin 50 kumppanin kanssa. Kumppanit löydät täältä.

Hyödynnä tästä verkkolehdestä löytyviä ideoita Mediataitoviikolla ja ympäri vuoden omassa työssäsi

Julia Alajärvi
Päätoimittaja, erityisasiantuntija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa