Suojele lasta – anna tietoa ja ole turvallinen aikuinen

Pelastakaa Lapset julkaisi keväällä 2021 selvityksen, joka osoitti lasten ja nuorten kokeman groomingin, eli houkuttelun seksuaalisiin tarkoituksiin, olevan yleistä netissä ja somessa. Kyselyyn vastanneista lapsista 62 prosenttia oli saanut yhteydenoton henkilöltä, jonka hän tiesi tai epäili olevan aikuinen tai itseään viisi vuotta vanhempi. Vain 12 prosenttia vastaajista ei ollut koskaan saanut aikuiselta seksuaalissävytteistä viestiä. Kokemuksista kerrottiin harvoin aikuiselle; kolmannes ei ollut kertonut kokemuksistaan kenellekään. 

”No, viimeisen vuoden aikana vastaan tulleet groomaajat ovat alkaneet olla jo niin arkipäivää, että sitä tulee sanottua kaverille/näytettyä näyttökuvia keskustelusta ja naureskeltua niille. Ensimmäisen kerran kun muhun otti tällänen henkilö yhteyttä, en uskaltanut kertoa kenellekkään ja luulin että olin tehnyt jotain väärin, ja mua hävetti. Olin n. 12v.” – vastaaja, Grooming lasten silmin -selvitys 11–17-vuotiaiden lasten ja nuorten kokemasta groomingista netissä

Nämä tiedot ovat hätkähdyttäviä ja pysäyttäviä. Sellaisia niiden tuleekin olla: meidän aikuisten on tehostettava omaa toimintaamme lasten suojaamiseksi. Yksi lasta suojaava tapa on olla aidosti kiinnostunut siitä mitä lapsi netissä tekee. Valitettavasti selvitykseen vastanneista lapsista puolet (51 prosenttia) kertoi, ettei heidän huoltajansa ole kiinnostuneita siitä, mitä he tekevät netissä ja somessa. 

Kuvitus: Atte Nykänen

Toinen ennaltaehkäisyn keino on varmistaa, että lapset tunnistavat itseensä ja ystäviinsä kohdistuvat väärät ja laittomat teot sekä tietävät, miten toimia tällaisissa tilanteissa. Kaikki lapset eivät kerro tutulle aikuiselle kokemuksistaan. Onkin tärkeää, että lapsilla on tieto Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelusta, jonne voi ilmoittaa kokemuksista matalalla kynnyksellä. Keskustelun tukena voi käyttää nuorille suunnattua Mun keho mun rajat -opasta, joka löytyy osoitteesta: pelastakaalapset.fi/munkehomunrajat. 

Huom! Aikuisten tulee puuttua jokaiseen tilanteeseen, jossa lapsi saa epäasiallisia tai outoja viestejä somessa. Jos yhtään ajattelee, että pitäisikö tästä ilmoittaa Nettivihjeelle, kannattaa se tehdä! 

Eveliina Karhu
asiantuntija, Lasten suojelu ja Nettivihje
Pelastakaa Lapset

Pauliina Sillfors
asiantuntija, Lasten suojelu ja Nettivihje
Pelastakaa Lapset

Pelastakaa lapset ry

Artikkelikuva: Nea Ilmevalta

Lapset ja nuoret turvallisesti netissä

Huoltajan muistilista

Ole lapselle turvallinen aikuinen, jolle voi puhua avoimesti kaikesta, mikä lasta mietityttää.

Varmista, että lapsi tietää, miten ongelmatilanteissa tulee toimia. Ota nettiin liittyvistä asioista keskusteleminen osaksi arkea. Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsi netissä tekee: kysele, kuuntele ja tarjoa tietoa.

Kysy, onko lapsi kokenut tai nähnyt netissä jotain, mikä on hänestä tuntunut ikävältä tai oudolta. Pysy rauhallisena, vaikka jotakin olisi tapahtunut. Älä syyllistä lasta. Keskustele lapsen kanssa tapahtuneesta ja osoita turvaa ja toivoa, vaikka sinua voi huolestuttaa, pelottaa tai vihastuttaa.

Vahvista lapsen ymmärrystä omista ja muiden oikeuksista. Tarjoa lapselle tietoa hänen ja muiden oikeuksista netissä. Lapsen tulee ymmärtää, ettei esimerkiksi toisen lapsen alastonkuvaa saa koskaan jakaa eteenpäin.

Varmista, että lapsi tietää miten toimia, jos lapsen ystävä kertoo hänelle jotakin, mitä lapsesi pitää huolestuttavana. Hyvä ystävä kertoo tällaisista asioista aina aikuiselle, vaikka asia olisi vannotettu pidettäväksi salaisuutena. 

Tutustukaa yhdessä Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun, jonne voi ilmoittaa esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä tai groomingista netissä. Keskustele näistä teemoista lapsen kanssa, tarjoa lapselle tietoa ja toimintaohjeita.

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa