Kolumni: Kuinka käsitellä rasismia pelikulttuurissa?
Digitaaliset pelit ovat kiinnostava ja innostava mediamuoto ja pelikulttuuri moninaistuu tuoreimman Pelaajabarometri-tutkimuksenkin mukaan hyvää vauhtia. Pelejä, kuten kaikkea muutakin kuluttamaamme mediaa, voi ja tuleekin tarkastella kriittisesti, sillä pelikulttuurissa on muutamia isoja ongelmia, joiden korjaamiseksi tarvitaan kaikkien mediakasvattajien pitkäjänteistä työtä.
Digitaaliset pelit ovat 80-luvulta lähtien olleet pääsääntöisesti valkoisten miesten luomuksia, joissa päähenkilöinä ovat olleet valkoiset miehet. Pelikulttuurin homogeenisyys oli otollista maaperää seksistisille ja rasistisille pelaajayhteisöille ja näissä opituille käyttäytymismalleille, joista tämän vuosituhannen puolella ollaankin pyritty tietoisesti eroon.
Rasismista voi olla vaikeaa puhua, varsinkin jos ei itse kuulu rodullistettuun vähemmistöön. Pelaajayhteisöissä rasistinen puhe saattaa olla normalisoitua ja pelien narratiiveissä esiintyvä rasimi ja kolonialisti edellyttää pelaajalta herkkyyttä ja medialukutaitoa.
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti rahoitti työkirjan, joka auttaa mediakasvattajia käsittelemään peleissä ja pelaajayhteisöissä esiintyvää rasismia ja kolonialismia. Kirja on aluksi saatavilla englanniksi.
Kirja auttaa pelaajia, kasvattajia ja pelinkehittäjiä pohtimaan seuraavia kysymyksiä:
- Kuinka rasismi näkyy peleissä ja erityisesti digitaalisissa peleissä?
- Kuinka rasistisen käyttäytymisen voi tunnistaa ja kuinka siihen voi puuttua peleissä ja yhteisöissä?
- Millaisia ovat kunnioittavat ja anti-rasistiset pelit?
Toivon että tartut aiheeseen ja autat meitä rakentamaan positiivista ja suvaitsevampaa pelikulttuuria!
Kirja on ilmainen ja voit ladata sen osoitteesta: www.pelikasvatus.fi/fairplay.pdf
Olet myös tervetullut liittymään Pelikasvattajien verkoston Facebook-ryhmään osoitteessa: www.pelikasvatus.fi/fb
Teksti: Tommi Tossavainen, suunnittelija, KAVIn mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö