Helppoa rahaa? Muulitoiminnasta on riskittömyys kaukana

Rahamuulitoiminta eli rikollisesti hankittujen varojen vastaanottaminen ja välittäminen on kasvanut Suomessa voimakkaasti. Erityisen huolestuttavaa on, että rahamuuleiksi värvätään usein nuoria ja haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä. Yleensä he eivät tiedä, mihin ovat ryhtymässä ja mitkä ovat riskit. Tietoisuuden lisääminen ja asiasta puhuminen ovat avainasemassa – houkuttelu rikollisen toiminnan piiriin voi osua kenen kohdalle tahansa.

Muulitoiminta on kasvanut voimakkaasti Suomessa viimeisen vuoden aikana 

Nuoria rekrytoidaan muulitoimintaan usein verkossa. Rikolliset käyttävät hyväkseen nuoren avuliaisuutta, haavoittuvuutta tai tietämättömyyttä. Sosiaalinen media on helppo kanava ottaa nuoriin yhteyttä – TikTok, Snapchat, Instagram ja WhatsApp ovat tyypillisimpiä yhteydenottoreittejä. Tarjous saattaa tulla vastaan myös puolituttujen kautta kaupungilla ja muissa ajanviettopaikoissa. Nuorta lähestytään kertomalla, että hänen tiliään tarvittaisiin lainaan, koska palveluksen pyytäjä ei pysty jostain syystä käyttämään omaa tiliään tai korttiaan. Palkkioksi tilin lainaamisesta voidaan luvata rahapalkkio.

Mikä ihmeen muulitoiminta?

Muulitoiminnaksi kutsutaan rikollisesti hankittujen varojen vastaanottoa ja siirtelyä edelleen joko fyysisesti tai virtuaalisesti. Rahamuuliksi kutsutaan henkilöä, jonka kautta varoja kulkee. Tyypillisesti rahamuulin pankkitilille siirretään petoksella hankittua rahaa, joka nostetaan käteisenä tililtä tai siirretään edelleen virtuaalisesti. Rahaketjussa voi olla useita rahamuuleja ja sen toisessa päässä on petoksen toteuttaja, joka käärii voitot.

Rahamuuleja värväävä henkilö jättää yleensä kertomatta olennaisia yksityiskohtia. Muulille ei kerrota, että tilin kautta kulkevat rahat on hankittu petoksella ja että uhreina on tavallisia ihmisiä, usein iäkkäämpiä ja haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä. Myös tilin lainaamiseen liittyvät riskit jätetään kertomatta. Aivan liian usein rahamuuliksi ryhtyneellä henkilöllä ei olekaan täyttä ymmärrystä siitä, mihin hän on tullut sotkeutuneeksi. 

Rahanpesuun osallistumisessa on riskittömyys kaukana. Jos sinun kauttasi kulkee petoksella hankittuja varoja, olet se, joka löydetään ensimmäisenä. Rahamuulina toimiminen on rikos, josta korvausvelvollisuuden ja jopa vankeustuomion lisäksi saa merkinnän rikosrekisteriin, jolla voi olla seurauksia vielä pitkään tapahtuneen jälkeen. 

Nämä voivat olla merkkejä rahamuuliksi värväämisestä:

  • Joku pyytää sinulta apua suuremman summan nostamiseen tai siirtämiseen
  • Tiliäsi pyydetään lainaan
  • Sinulle tarjotaan helppoa rahaa rahojen nostamisesta tai siirtämisestä tai tilin lainaamisesta
  • Sinulle vakuutetaan, että toimintaan ei liity riskejä

Jos epäilet tai pelkäät, että sinä itse tai läheisesi on joutunut rikollisen toiminnan uhriksi tai osalliseksi rahanpesuun, ota välittömästi yhteyttä poliisiin ja pankkiisi.

Teksti: Sara Helin, petostorjunnan asiantuntija / Nordea 
Kuva: Warren / Unsplash

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa