Fråga bibliotekarien eller titta in på Länkbiblioteket

De nationella bibliotekstjänsterna som upprätthålls tillsammans med de allmänna biblioteken hjälper dig att hitta enskilda fakta eller att få en överblick över större helheter.

Fråga bibliotekarien

Tjänsten Fråga bibliotekarien hjälper dig att hitta enskilda fakta och ger dig tips om pålitliga källor. Du kan få svar i tjänsten på frågor om nästan vilket ämne som helst, eftersom det bland svararna finns informationsspecialister både från allmänna bibliotek och olika specialbibliotek. Förutom att svaren skickas till frågeställarna publiceras de också i ett arkiv som är öppet för alla. I arkivet kan du söka efter svar med hjälp av sökord. I tjänsten finns över 1000 svenskspråkiga svar och över 50 000 finskspråkiga svar, så du kanske hittar svaret på din fråga bland dem!

Henkilö miettii
Bild: Pixabay

Bibliotekens länkar för informationssökning

Länkbiblioteket är en webbplats som innehåller länkar till pålitliga webbsidor om olika ämnen. Länkarna samlas och förs in i Länkbiblioteket av informationsspecialister. Den nyaste informationen finns inte nödvändigtvis i tryckt form och det kan vara svårt att hitta webbplatser med specialinformation. Länkbiblioteket kan vara till hjälp vid informationssökning. I Länkbiblioteket hittar du information genom att söka enligt ämne eller med sökord. Länkarna är försedda med ämnesord och klasser och du kan därför gå vidare från ett bredare sökresultat till ett mer specifikt resultat. Genom de mångsidiga sökmöjligheterna och de ämnesbaserade vyerna kan du se till vilken ämneshelhet den länkade webbplatsen hör.

Tips för handledning i informationssökning

På webbplatsen Biblioteken.fi finns en informationssökningshelhet, som innehåller en handledning i informationssökning. Här finns information om hur du kan strukturerar ditt informationsbehov, hitta informationsskällor och evaluera dem.  Här kan du också läsa om informationssökning på sociala medier och få tips om databaser och register. Med hjälp av dem kan du hitta informationskällor, som inte nödvändigtvis syns i en sökning på Google.

Webbinarium om trygghet på nätet

Under mediekunskapsveckan direktsänder Bibliotekskanalen ett svenskspråkigt webbinarium om trygghet på webben, arrangerat av Svenska samarbetsgruppen för utvecklingsuppdrag.

Fråga bibliotekarien, Länkbiblioteket, Biblioteken.fi och Bibliotekskanalen.fi är bibliotekens nationella webbtjänster, som finansieras av undervisnings- och kulturministeriet).

Text: Päivi Litmanen-Peitsala, Biblioteken.fi
Artikelbild: iStock

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa