Pienenä digiajajassa -kirppupeli tukee pienten lasten vanhempien mediataitoja

Tämän päivän lapset syntyvät mediantäyteiseen maailmaan. Jo ihan pieni lapsi seuraa kiinnostuneena muun perheen mediatottumuksia. Lapsi peilaa mediamaisemaansa aina ympäröivään maailmaan ja varsinkin omiin vanhempiin. Esimerkillä on siis väliä. Siksi onkin tärkeää, että vanhemmat oppivat tiedostamaan omia mediankäytön tapoja ja miten ne heijastuvat vauvan ja taaperoikäisen kokemusmaailmaan.  

Maailman terveysjärjestö WHO ja Suomen Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL linjaavat, että alle 2-vuotias ei tarvitse ruutua ollenkaan ja alle 4-vuotiaalle riittää enintään tunti päivässä. Taustalla piilee ajatus lapsen kehityksestä ja kielellisistä ja motorisista taidoista, jotka voivat kärsiä liiallisesta passiivisesta ruutuajasta. Digitaalisen ajan vanhemmalle suositukset voivat tuottaa harmaita hiuksia – mediaa kun on ihan kaikkialla! MLL:n mediakasvatustyön tavoitteena on tarjota vanhemmille tukea ja apua siinä, miten tukea lapsen kehitystä ja mediataitoja.

Pienenä digiajassa kirpun kuva
Tulosta kirppu itsellesi, ja taittele siitä kysymyspeli, jota voit pelata esimerkiksi vanhempien kanssa työskentelevien kesken.

Muistatko vielä paperista taitellun kysymyspelin, jolla kysyttiin kaverilta kysymyksiä? Me MLL:ssa loimme pienten lasten vanhemmille Pienenä digiajassa -kirpun, joka on juuri tällainen peli.  Tätä peliä voi hyödyntää myös perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset, jotka haluavat käsitellä mediankäyttöä tuoreiden vanhempien kanssa.

Pienenä digiajassa -kirppua voi pelata yksin, kaksin tai ryhmässä, vanhempien tai lasten kanssa työskentelevien kesken. Pelaamiseen tarvitaan vain tulostettu kirppu, sakset ja sormet. Pelaamisen tueksi löytyy Vauvana ja taaperona digiajassa –sivusto MLL:n Vanhempainnetissä, joka tarjoaa runsaasti tietoa pienen lapsen mediankäytöstä ja mediakasvatuksesta. Pienenä digiajassa -kirppu on suunnattu pienten, 0–3-vuotiaiden lasten vanhemmille. Pienenä digiajassa- kirpun avulla voi tarkastella media-arkea ja sen vaikutusta omaan, koko perheen ja lapsen hyvinvointiin.

Tutustu Pienenä digiajassa kirppuun täällä: Pienenä digiajassa -kirppu – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Tutustu vauvana ja taaperona digiajassa sivustoon täällä: Vauvana ja taaperona digiajassa – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Teksti: Inka Kiuru, mediakasvatuksen asiantuntija, MLL
Artikkelikuva: KAVI

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa