#EiKaikelleVäkivallalle

#EiKaikelleVäkivallalle rohkaisee tunnistamaan ja puuttumaan lasten ja nuorten kiusaamiseen, häirintään, syrjintään ja väkivaltaan. Opetushallituksen sivustokokonaisuus ja tuoreet materiaalit auttavat kohti tulevaisuutta, jossa kenenkään ei tarvitsisi pelätä.

Opetushallitus julkisti 26.1.2023 kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäisyyn keskittyvän verkkosivuston. Sivuilla on tietoa, ohjeita ja materiaaleja kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan tunnistamiseen ja niihin puuttumiseen. Materiaalit on tarkoitettu koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen opettajille ja muille kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisille sekä huoltajille. Osa materiaaleista soveltuu käsiteltäväksi myös lasten ja nuorten kanssa.

Sivuilta voi ladata mm. muistilistoja varhaiskasvatusjohtajille, rehtoreille ja koulutuspäälliköille kiusaamis-, häirintä-, syrjintä- ja väkivaltatilanteisiin puuttumiseen ja niiden seurantaan. Ladattavissa on myös juliste ja ohjeet ammatillisen ja lukiokoulutuksen opiskelijoille seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ehkäisemiseen ja niihin puuttumiseen. Juliste on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja esite on käännetty ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, arabiaksi, somaliksi, kurdiksi, farsiksi sekä pohjois-, inarin- ja koltansaameksi. Sivuilta löytyy myös ammatillisen koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen sopimuksia varten malliliite, jossa käydään läpi mm. väkivaltatilanteiden ja syrjinnän ehkäisyä.

Opetushallituksen Youtube-kanavalla on myös katsottavissa 15-osainen lyhytvideosarja, joka tarjoaa tutkittua tietoa ja keinoja kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan vastaiseen työhön varhaiskasvatuksesta lukio- ja ammatilliseen koulutukseen. Viisi videoista käsittelee opiskeluhuollon palveluja. Lisäksi kuunneltavissa on podcasteja, jotka käsittelevät yksinäisyyden ehkäisemistä, lasten käytöshäiriöitä sekä ammatillisen koulutuksen ja kotien yhteistyötä.

Verkkosivusto:  https://www.oph.fi/fi/ei-kaikelle-vakivallalle  Kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäiseminen ja #EiKaikelleVäkivallalle somealustoilla.

Ohjeet ammatillisen ja lukiokoulutuksen opiskelijoille: https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/ohjeet-ammatillisen-ja-lukiokoulutuksen-opiskelijoille-seksuaalisen

VVideot ja podcastit: https://www.youtube.com/watch?v=ZAwgilJzzxQ&list=PLsBm4tVhwD2E_CtDxK87_03Bhf73JnU9y (tekstityksiä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa