Aloita digiturvataidoista puhuminen uuden julisteen avulla
Väestöliiton kehotunnekasvatus ja Sua varten somessa -hanke ovat julkaisseet selkokielisen digiturvataitojulisteen 3–9-vuotiaiden lasten huoltajille ja varhaiskasvatukseen.
Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja kiinnostuneita. Älylaitteet on tarkoitettu herättämään kiinnostusta sekä koukuttamaan. Laite tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin maailmoihin, käyttää mielikuvitusta sekä löytää uusia kavereita. On luonnollista, että lapsi innostuu laitteen käytöstä ja on usein nopeasti hyvin taitava siinä teknisesti. Kuitenkin lapsen kyvyt ymmärtää verkossa näkemäänsä eivät ole vielä kehittyneet. Lapsi tarvitsee turvallisen kumppanin näihin asioihin tutustumiseen. On aikuisen vastuulla huolehtia siitä, että lapsi oppii käyttämään laitetta turvallisesti ja toisia käyttäjiä kunnioittaen.
Juliste tarjoaa tietoa digimaailman yhteydestä jo pienimpiin lapsiin. Se auttaa aloittamaan digiturvataidoista puhumisen varhain. Lapset tarvitsevat aikuisilta luvan ja aloitteen puhua älylaitteista ja niissä tapahtuvista tilanteista. Avoin puhe turvallisen aikuisen kanssa on lapsen paras turvataito.
Puhu digiturvataidoissa jokaiselle lapselle muutenkin tärkeistä asioista:
- Kaikki lapset haluavat olla turvassa. Turvallisuuden vahvistaminen on tärkeämpää kuin vaarojen maalailu, joka voi säikyttää.
- Lapsille keho on tärkeä. He elävät hetkessä ja innostuvat tekemään kehojuttuja innostettuina. Pimppi, pippeli ja peppu ovat omia tärkeitä, mutta yksityisiä asioita kaikille. Näistä otettujen kuvien lähettäminen tai saaminen on aina arveluttavaa ja lähtökohtaisesti kiellettyä.
- Lapsi tuskin tajuaa, miten laajassa verkostossa liikkuu, kun on vain oma tai kaverin laite läsnä.
- Lapsilla on suuria tunteita ja halu saada kavereita tai tykkäyksiä. Kommentit satuttavat tai sykähdyttävät.
- Lapselle oikeuksien, yksityisyyden ja sääntöjen tiedostaminen on tärkeää. Niistä kannattaa puhua jo pienille.
Ohjaa lapsi toimimaan digialustoilla turvallisesti ja toisia kunnioittaen, kuten kasvokkain kohdatessa. Näiden taitojen opettelu yhdessä ei vaadi aikuiselta suurta digiosaamista tai alustojen tuntemusta. Ystävällinen ja lempeä kiinnostus riittää. Näin syntyy turvallinen suhde aikuiseen, jolloin lapsi voi kysellä ja kertoa, jos jokin mietityttää.
Astu mukaan digiturvataitojen polulle ja auta lapsia toimimaan turvallisesti digimaailmassa.
Teksti: Henriikka Kangaskoski