144 miljoonaa Putinia?

Pyydämme anteeksi seuraavaa Ilta-Sanomien sitaattia, joka saattaa aiheuttaa ahdistusta venäläisyyteen identifioituvissa lukijoissa.

”Hylkää länsimaiset oletukset järkevästä, sillä Venäjän näkökulmasta juuri epäjärkevä on järkevää”, lausutaan brittitutkijan suulla mainitussa julkaisussa 12.4.2020.

Venäjä ja venäläisyys tuntuvat usein mediassa typistyvän hahmottomaksi, lukuisia negatiivisia ominaisuuksia sisältäväksi möykyksi.

Wikipedian mukaan stereotyyppi ”eli kaavoittuma tai kangistuma on voimakkaasti yksinkertaistettu kuvaus eli yleistys jostain ilmiöiden, olentojen tai asioiden ryhmästä. Termiä käytetään usein kielteisessä merkityksessä kuvaamaan ihmisryhmiin kohdentuvia ennakkoluuloja.”

Kuva: Essi Rajamäki

Venäjä tunnetaan maailmanpolitiikan pahiksena. Elokuvissa epämääräisesti Neuvostoliittoon viittaaviin asuihin pukeutuneet ihmiset haluavat tuhota maailman. Onneksi apuun ryntää brittiagentti tai sankari Yhdysvalloista. Ilta-Sanomien artikkeli ”järkevästä” lännestä ja ”epäjärkevästä” Venäjästä löytänee helposti nyökyttelevän yleisönsä.

Syntyneet stereotypiat johtavat siihen, että mielikuva Venäjästä typistyy politiikkaan. Venäläinen kulttuuri, kieli ja kirjallisuus, Venäjän luonto tai venäläiset ihmiset jäävät täysin varjoon. Se tekee kipeää, jos identifioituu venäläiseksi.

Läntisen tuolla puolen -mediakasvatussivustolta löytyy osio ”Toisinajatteleva Venäjä”. Sen tarkoitus ei ole kieltää Venäjän agressioita toisia maita kohtaan tai kannattaa Putinin yhä epädemokraattisemmaksi muuttuvaa hallintoa ja maassa tapahtuvia ihmisoikeusrikkomuksia.

Haluamme tällä kertaa kiinnittää huomion toisaalle eli esitellä joukon nuoria venäläisiä aktivisteja. Materiaali havainnollistaa myös, miltä venäläisyyteen identifioituvasta henkilöstä mahtaa tuntua mediasta ja yleisistä mielikuvista vyöryvien negatiivisten streotypioiden edessä.

Läntisen tuolla puolen sivusto ohjaa lukemaan mediaa, viihdettä ja kuvia kriittisin silmin. Aineisto sopii kaikille yli 14-vuotiaille. Lähde mukaan tutkimaan, mitä ihmettä on länsimaisuus ja millaiset asiat ja ihmiset suljetaan sen ulkopuolelle.

Daria Tarkhova
Poliittinen maantieteilijä


Hanna Niittymäki

Rauhankasvattaja

Kuva: Essi Rajamäki

Artikkelikuva: Anastasiya Romanova, Unsplash

Suomen Rauhanpuolustajat
Lisätietoa: lantisentuollapuolen.rauhanpuolustajat.org

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa