Pikku Kakkonen mukana Mediataitoviikolla jo vuodesta 2015

Pikku Kakkosen monipuoliset sisällöt ovat sopivia kaikenlaiseen mediakasvatukseen. 3-6 -vuotiaille suunnatut ohjelmat on suunniteltu ohjelman alusta alkaen varhaiskasvatussuunnitelman mukaan. Mediataitoviikolla vuonna 2023 keskitytään erityisesti varhaiskasvatukseen suunnattuihin kehotunnekasvatus- ja tunnekasvatusmateriaaliin.

Pikku Kakkosen toimintatuokiot on tehty varhaiskasvattajien käyttöön. Toimintatuokiot on jaoteltu varhaiskasvatussuunnitelman oppimisen alueiden mukaan ja niiden konsepti on käytettävissä sellaisenaan päiväkodin tuokioissa. Toimintatuokioihin sisältyy muun muassa esivalmistelu, tarvikkeet ja toteutus. Myös tuokioiden kesto ja sopiva ikäryhmä on arvioitu valmiiksi.

Tunnekasvatuksen avulla lapsi oppii ktunnistamaan, nimeämään ja säätelemään tunteita.

Toimintatuokiot perustuvat Pikku Kakkosen video-, ääni- tai tekstisisältöihin, jotka ovat saatavilla avoimesti ja maksuttomasti Yle Areenassa tai Ylen verkkosivuilla. Toimintatuokioissa on mukana myös Pikku Kakkosen sovellus ja Eskari-sovellus, jotka ovat ilmaiseksi ladattavissa sovelluskaupoista.

Kehotunnekasvatus tarkoittaa pienten lasten lapsentasoista seksuaali- ja turvataitokasvatusta. Suomalaisen kehotunnekasvatuksen edelläkävijä on Suomessa Väestöliitto. Yhteistyössä Väestöliiton kanssa Pikku Kakkonen on tehnyt uusia toimintatuokioita Mediataitoviikolle. Toimintatuokioiden teemoina ovat mm. uimapukusääntö ja kehon osien nimeäminen.

Tunnekasvatuksen avulla lapsi oppii käyttämään tunnetaitoja: tunnistamaan, nimeämään ja säätelemään tunteita. Pikku Kakkosen ohjelmistossa on useita tunnetaitosarjoja. Animaatiohahmo Reima Räiskeen kanssa käsitellään kiukkua ja Jyrkin ja Neposen kanssa tunteiden hankalia pattitilanteita. Nallen kanssa toimintatuokioissa mm. harjoitellaan tunnetaitoja ja rauhoittumista. Moni toimintatuokio sopii esimerkiksi tilanteisiin, joissa päiväkotiryhmissä mietitään lasten keskinäisiä vuorovaikutustaitoja.

Pikku Kakkonen kannustaa aikuisia ja lapsia tutkimaan yhdessä erilaisia medioita  ja opettelemaan yhdessä medialukutaitoa!

Teksti: Petra Stolt, Pikku Kakkosen toimittaja
Artikkelikuva: Kuvassa Pikku Kakkosen Senja Meriläinen kertoo uimapukusäännöstä.

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa