Pelikavatuksella tuetaan nuoren positiivista pelaamista

Pelikasvatuksen keskiössä on pelaamisen ja siihen liittyvien ilmiöiden ymmärrys osana kulttuuria ja yhteiskuntaa, sekä kyky tarkastella pelaamista kasvatuksellisesta näkökulmasta. Digitaalisen pelaamisen kulttuurisen ja yhteiskunnallisen merkityksen lisääntyessä myös tarve pelikasvatukselle kasvaa.

Pelikasvatuksella edistetään pelaamisen myönteisiä vaikutuksia ja ehkäistään mahdollisia haittoja. Pelaamisesta avoimesti puhuminen nuoren kanssa on pelikasvatuksen ydin. Kommunikaatio siitä, mitä nuoren pelaamissa digipeleissä tapahtuu ja mitä ajatuksia peli nuoressa herättää on tärkeää haittojen ehkäisyn sekä kasvatuksen kannalta. Digipelien sisäiset mikromaksut ovat digipelimaailmassa yleistynyt ansaintamalli, jossa pelaaja kuluttaa rahaa erilaisiin pelin sisäisiin ostoihin. Mikromaksuvideossamme syvennytään aiheeseen ja pohditaan digipelien sisäisiä ansaintamalleja. Esimerkiksi tästä aiheesta puhuminen nuoren kanssa voi avata mielenkiintoisia keskusteluja nuoren suhteesta kuluttamiseen ja pelirahankäyttöön.

Puhu pelaamisesta nuoren kanssa BuenoTalkin avulla

EHYT ry:n nuorille suunnattu kanava BuenoTalk tuottaa ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä päihteistä ja pelaamisesta. Sisältöä tuotetaan pääasiassa nuorelle kohdeyleisölle, mutta materiaali sopii yhtä lailla myös vanhemmille ja opetuksen tueksi.

Löydät BuenoTalkin:

– Tiktokista @buenotok
– Youtubesta youtube.com/buenotalk
– Instagramista @buenotalk.

BuenoTalkin digipeliaiheiset videot

Tässä sulle lista BuenoTalkin peliaiheisista videoista.

Näitä videoita voit katsoa inspiraatioksi, opetuksen tueksi tai vaikka ärsyyntyäksesi. Jokaisen videon biosta löytyy kysymyksiä, joita voi pohtia videon katsottuaan – kysymykset sopivat hyvin myös opetustilanteeseen. Nautinnollisia katseluhetkiä!

Miten pelifirmat tienaavat mikromaksuilla? Videopelien sisäiset mikromaksut saattavat tehdä pelistä kiinnostavamman kokemuksen, mutta niihin voi upota paljon rahaa. BuenoTalkin Jan kertoo videolla, miten pelifirmat käyttävät mikromaksutoimintoa ansaintamallinaan. Katso video ja tutustu mikromaksujen ihmeelliseen maailmaan.

Katso video mikromaksuista nuoren kanssa ja keskustelkaa esimerkiksi seuraavista kysymyksistä:

1. Millä tavoilla peleissä voi käyttää rahaa?
2. Millaisissa tilanteissa ostomahdollisuutta tarjotaan pelaamisen aikana? Onko näitä tilanteita helppo tai vaikea vastustaa?
3. Kuinka rahankäyttöään peleissä voi tarkkailla?
4. Oletko tehnyt mikromaksuja pelin sisällä? Mitä olet ostanut?
5. Oletko joskus käyttänyt rahaa peliin enemmän kuin suunnittelit?
6. Oletko joskus ostanut jotain siksi, että näit siitä mainoksen?
7. Miksi rahapelaaminen on alaikäisiltä kiellettyä?

Teksti: Aino Harvola ja Emmi Rahikainen, EHYT ry

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa