Mediataidot hyödyttävät myös senioreja

Koordinoitua mediakasvatusta tarjotaan Suomessa jo hienosti lapsille ja nuorille. Aikuisetkin ovat nousseet keskusteluihin erityisesti viime vuosina. Aikuiset ovat kuitenkin iso kohderyhmä, joille kaivataan paljon lisätarjontaa.

Aikuisista monet saavat mediakasvatusta työpaikoilla, sekä digitaitoja että medialukutaitoa kehitetään erilaisin koulutuksin ja toimenpitein. Toki monet työikäisetkin jäävät koulutusten ulkopuolelle. Oma porukkansa aikuisista ovat vielä seniorit, jotka ovat vielä enemmän oman onnensa nojassa. Seniorit ovat kyllä ahkeria osallistujia esimerkiksi kansalaisopistoissa sekä kirjastojen ja yhdistysten tilaisuuksissa, mutta koordinoidusti heidän mediataitojaan tuetaan vielä niukasti.

Mediataidot vahvistavat digiosallisuutta

Millä me saamme tuettua seniorien mediataitoja ja digiosallisuutta yhteiskunnassa? Yksi hyvä keino ovat digiopastukset. Kun seniorit oppivat käyttämään omia laitteitaan ja pärjäävät digipalveluiden kanssa paremmin, vahvistuu samalla digiosallisuus. Kun digilaitteen käyttö ei jännitä, on helpompi keskittyä erilaisiin digitaalisiin sisältöihin ja alkaa luottaa enemmän omiin taitoihinsa. 

Erilaiset viestintäkampanjat ja tilaisuudet ovat myös erinomaisia keinoja tukea senioreita tässä asiassa. Muistetaan vaan puhutella eri kohderyhmiä eri tavoin. Yhteinen viestintä eri ikäisten ihmisten mediataidoista on arvokasta!

Sinäkin voit tukea senioreiden mediataitoja

Haluaisitko mukaan tukemaan seniorien mediataitoja ja digiosallisuutta? Voit olla yhteydessä Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toimintaan. Pohditaan yhdessä hyviä keinoja! Verkotamme mielellämme seniorien digitaitojen ja -osallisuuden kanssa toimivia organisaatioita keskenään tekemään entistä parempia sisältöjä! 

Tiina Etelämäki
Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta

Ole yhteydessä: seniorsurf@vtkl.fi.

Lue lisää: seniorsurf.fi

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa