Mediakasvatus katsoo tulevaisuuteen
Mediakasvatusseura juhlii vuonna 2025 20-vuotista taivaltaan mediakasvatuksen asiantuntijajärjestönä. Juhlistamme vuotta katsomalla sekä menneisyyteen, mitä kaikkea olemme vuosien saatossa tehneet, tähän hetkeen että myös tulevaisuuteen.
Mediakasvatusseurassa on aina seurattu ajankohtaisia ilmiöitä, tutkimusta ja median trendejä, mutta myös pyritty katsomaan kauemmaksi tulevaan, mitä se mahdollisesti voisi olla mediakasvatuksen näkökulmasta. Vuoden aikana tulemme keskustelemaan sekä aikuisten että nuorten kanssa siitä, minkälaisia mediataitoja tarvitaan tulevaisuudessa maailmassa, missä media on osa jokapäiväistä elämää ja jota muun muassa tekoäly ja kestävyyskysymykset tulevat haastamaan.
Kuten Mediakasvatusseuran hallituksen puheenjohtaja Lauri Palsa kirjoitti puheenvuorossaan verkkosivuillamme: Mediakasvattajan supervoima onkin tunnistaa helposti piiloon jäävät ilmiöt, ymmärtää asioiden sidosteisuuden, katsoa maailmaa eri näkökulmista, löytää uusia keinoja yhteistyölle eikä tyytyä ensimmäiseen vastaukseen. Siinä on hyvä ohjenuora meille mediakasvattajille.
Mediakasvatusseura on perustettu tarpeeseen, jotta mediakasvatus ja mediataitojen tärkeys tunnistettaisiin paremmin. Mediakasvatusseuran tehtävä nuorisoalan palvelujärjestönä on mediakasvatuksen kehittäminen eteenpäin katsovalla otteella. Tuemme erityisesti lasten ja nuorten sekä heidän parissaan toimivien mediakasvatusosaamista. Lisäksi tuotamme tietoa, materiaalia ja koulutuksia mediakasvattajien työn tueksi.
Mediamaailma on kuitenkin muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana melkoisesti ja muuttuu edelleen. Esimerkiksi sosiaalinen media on muuttanut niin journalismia kuin mediassa toimimista, tiedon luotettavuutta, osallistumisen mahdollisuuksia, vihapuheen määrää, kiusaamisen muotoja ja paljon muuta, jota ei osattu edes kuvitella seuran perustamisen aikoihin.
Pitkään mediakasvatuskenttää seuranneena on kuitenkin ilo huomata, että mediataidot eivät ole enää vieras asia ja ne vilahtelevat jopa päättäjien puheissa, monissa linjauksissa ja ohjelmissa. Toki termistöt muuttuvat ja elävät ajassa, välillä puhutaan mediataidoista, digitaalisista taidoista tai jopa digitaalisesta sivistyksestä. Lopulta kysymys on kuitenkin samasta asiasta, kuinka elää ja toimia mediaympäristöissä turvallisesti ja yhdenvertaisesti.
Työ mediakasvatuksen parissa on myös luonteeltaan ajassa muuttuvaa ja tässä ajassa, missä luottamus moniin asioihin voi olla koetuksella, mediakasvatuksella on tilausta enemmän kuin koskaan.
Mitä mediakasvatus on 20 vuoden kuluttua, jää nähtäväksi, mutta yksi toive minulla on. Näinä aikoina, jolloin rahoitus on niukkaa, kansalaisjärjestöjen toimintaa heikennetään, vaikuttavuuden vaatimukset kasvavat, informaatiolla yritetään vaikuttaa demokratiaan ja maailma palaa ympärillämme, toivoisin, että tekisimme työtä enemmän yhdessä kuin erikseen. Vain sillä tavalla pystymme tukemaan lapsia ja nuoria tulevaisuuden mediakasvatuspolulla, mikä on täynnä mahdollisuuksia ja toivoa, jos niin haluamme.
Ajankohtaiset vinkit:
Kurkatkaa kotisivuillemme www.mediakasvatus.fi , tilatkaa uutiskirje ja ottakaa sosiaalisen median kanavat seurantaan, niin saatte tietoa mediakasvatuksesta, tapahtumista, koulutuksista ja materiaaleista.
Juhlavuotena Mediakasvatusseura järjestää keskustelutilaisuuksia ja nuorten työpajoja usealla eri paikkakunnalla mm. Oulu, Jyväskylä, Joensuu, Tampere. Tulkaa mukaan!
Uutistenlukua eri mediamaailmoissa – hanke toteutetaan kirjastoissa, yhteistyössä Kansanvalistusseura-säätiön kanssa 2024-2025. Tavoitteena on vahvistaa nuorten ja aikuisten kriittistä informaatiolukutaitoa ja medialukutaitoa.
Julkaisemme myös Fejk! ja Feikki! lautapelin suomeksi ja ruotsiksi, jonka avulla voi pohtia median, demokratian ja aktiivisen kansalaisuuden kysymyksiä.
Teksti: Christa Prusskij, Mediakasvatusseuran toiminnanjohtaja
Kuva: Johannes Repo