Koulukino Suoratoisto tuo elokuvat suoraan luokkahuoneeseen
Koulukino Suoratoisto on kouluille räätälöity suoratoistopalvelu, jossa striimattavan elokuvan, julkisen esittämisen käyttöluvan ja oppimateriaalin saa yhdestä ja samasta paikasta.
Kun suomen kielen oppitunnilla pyöräytetään käyntiin Puluboin ja Ponin leffa, tekijänoikeuslaki katsoo tilanteen elokuvan julkiseksi esittämiseksi. Niinpä elokuvan esittämiseen koulussa tarvitaan lupa aivan kuten oppikirjojen kopioimiseen tai vaikkapa musiikin käyttämiseen.
Koulukino Suoratoistosta löytyy esityslupineen kymmenittäin lyhytelokuvia, dokumentteja ja pitkiä elokuvia eri ikäluokille ja kohderyhmille varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja toisen asteen opetukseen. Opetushallituksen hankkimilla käyttöluvilla palvelun käyttö on maksutonta kouluissa ja päiväkodeissa ainakin vuoden 2025 ajan.
“Aikaisemmin palvelusta on maksanut koulutuksen järjestäjä, mutta nyt eduskunta on ensimmäistä kertaa myöntänyt Opetushallitukselle määrärahoja elokuvien esityslupien hankintaan, ja Opetushallitus on hankkinut elokuvien käyttölupia keskitetysti Koulukino Suoratoistosta”, selittää Koulukinon erityisasiantuntija Hanna Laurinsalo. “On valtava edistysaskel, että kouluille hankittuihin tekijänoikeuden alaisiin aineistoihin kuuluu vihdoin myös elokuva”, Laurinsalo iloitsee.
Koulukino Suoratoiston valikoima rakentuu kotimaisten lyhytelokuvien ja dokumenttien ympärille. Mukaan on otettu myös laadukkaita pitkiä elokuvia. Palvelun hakutoimintojen avulla elokuvia voi rajata esimerkiksi luokka-asteen, oppiaineen tai keston mukaan.
“Sisältö on koottu pedagogisin kriteerein niin, että elokuvat sopivat opetussuunnitelmiin tai muuten koulussa käsiteltäviin asioihin. Samalla opettaja käyttää pedagogista vapauttaan ja valitsee itse omalle ryhmälleen parhaiten sopivat elokuvat”, Laurinsalo muistuttaa.
Elokuvat mediataitojen tukena
Sana media esiintyy pelkästään perusopetuksen opetussuunnitelmissa yli 300 kertaa. Elokuva sopii luontevasti myös mediataitojen opettamiseen.
Mitä Koulukino Suoratoistosta kannattaisi katsoa Mediataitoviikolla?
“Yläkoulussa Koulukino Suoratoistosta voi esittää esimerkiksi Souturetki-lyhytelokuvan, jossa siskokset (Anna Airola ja Oona Airola) lähtevät järvelle. Toinen naisista on someinfluensseri, mutta retkellä kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan”, Laurinsalo vinkkaa.
Myös Antti Heikki Pesosen Maalitaulu sopii Mediataitoviikolle. “Tätä lyhytelokuvaa on käytetty menestyksekkäästi esimerkiksi lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten mediakasvatuksessa. Maalitaulu on yksi opettajien suosikeista”, Laurinsalo kehuu. Maalitaulu käsittelee komedian keinoin salakuvausta ja siitä aiheutuvia, traagisiakin seurauksia.
Elokuva on ennen kaikkea taidemuoto, mutta samalla myös tärkeä oppimisen kohde ja innostava opettamisen väline. Kaikkien Koulukino Suoratoiston elokuvien käsittelyn tukena ovat Koulukinon oppimateriaalit, jotka auttavat sitomaan elokuvat koulun tarpeisiin ja opetussuunnitelmiin.
Kirjoittaja: Heli Metsätähti, erityisasiantuntija, Koulukino
Kuva: Souturetki (2021). Tekele Productions Oy.
www.koulukinosuoratoisto.fi