Ylisukupolvisen mediakasvatuksen mahdollisuudet 

Yhteiskunnan digitalisoituessa median käyttö nivoutuu yhteiskunnalliseen keskusteluun, arkisen sosiaalisuuden ylläpitoon ja monenlaisten käytännön asioiden hoitamiseen. Tässä tilanteessa eriarvoisuus mediataidoissa on vaarassa kääntyä eriarvoisuudeksi yhteiskunnassa laajemmin. Tutkimuksen mukaan erityisesti yli 65-vuotiaat kuitenkin käyttävät internetiä ja sosiaalista mediaa vähemmän ja suppeampiin tarkoituksiin kuin nuoremmat ikäryhmät. Tämä rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan niin palveluiden käyttöön kuin yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Ikäihmisille suunnatulle mediakasvatukselle onkin väestön ikääntyessä yhä kasvava tarve.  

Mediametkan, Amazementin ja Eläkeliiton yhteisessä Ylisukupolvinen luovuus -hankkeessa tuettiin ikäihmisten mediataitoja tuomalla yhteen ammattiin opiskelevat nuoret ja aktiiviset eläkeläiset niin, että eläkeläiset oppivat nuorilta mediataitoja ja toisaalta nuoret saivat mahdollisuuden vahvistaa vuorovaikutustaitojaan. Mahdollisuus ylisukupolviseen kohtaamiseen osoittautui hankkeen aikana myös siihen osallistuneiden nuorten kannalta tärkeäksi. Hankkeen työpajoihin osallistuneilla opiskelijoilla, joiden on valmistuttuaan tarkoitus työskennellä iäkkäiden kanssa, on lopulta melko vähän mahdollisuuksia erityisesti koulun ulkopuolella tapahtuvaan iäkkäiden kohtaamiseen. Työpajoissa opiskelijat saivat harjoitella vuorovaikutustaitoja ja kartuttaa ammatillista osaamistaan samalla, kun he jakoivat mediaosaamistaan työpajojen eläkeläisosallistujille.  

Myös hankkeeseen osallistuneet eläkeläiset sanoivat kohtaavansa oman perheen ulkopuolisia lapsia tai nuoria varsin harvoin. Koulutusta pidettiin positiivisella tavalla erilaisena, koska parityöskentelyssä kohtasivat erilaisesta kokemusmaailmasta tulevat, eri-ikäiset ihmiset, ja kohtaamisen lomassa pystyi hyötymään nuoremman osallistujan tietoteknisestä osaamisesta. Työpajat saivat kiitosta myös konkreettisuudesta: opituille asioille löytyy helposti käyttöä omassa arjessa. Samalla ne herättivät huomaamaan, miten digitaalinen osaaminen voi tarjota uusia ilmaisukanavia ja mahdollisuuksia käyttää omaa luovuutta. Kuten hankkeen osallistujia haastatellut Mari Maasilta kiteyttää:  

“Taiteellinen itseilmaisu tuo hyvinvointia eläkeläisten elämään ja pitää yllä luottamusta omaan osaamiseen ja luomisvoimaan.”

Hankkeen pohjalta laadittu materiaalipaketti on nyt käytettävissä Mediametkan hankesivuilla. Se sisältää asiantuntijatekstejä ylisukupolvisesta mediakasvatuksesta, suosituksia ikäihmisten mediakasvatukseen sekä erilaisia tehtäviä ja oppimateriaaleja. Lisäksi hankkeessa tehtiin kaksi ikäihmisille suunnattua videotutoriaalia, jotka löytyvät Kaikki kuvaa -sivustolta. Samasta osoitteesta löytyy myös kamerakynätehtäviä, joiden avulla voi kehittää mediataitojaan ja ottaa älylaitteiden käyttöä haltuun. 

Kirjoittaja: Vallu Mäntylä, Mediametka
Kuva: Maria Björklund

Artikkeli perustuu Mari Maasillan artikkeliin Iäkkäiden luovuus ja mediataidot. Artikkelin lopusta löytyy myös suosituksia ikäihmisten itseilmaisun ja mediataitojen lisäämiseksi. Toisena lähteenä on käytetty Mirja Pouken artikkelia Ylisukupolvinen kohtaaminen ammatillisessa opetuksessa.

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa