Uutisvideot opetuksen tukena – Yle Triplet toimii myös S2-tunneilla

Yle Triplet on opettajille tarkoitettu ilmainen palvelu. Uutisvideoista saa eritasoisille oppijoille sopivia kiinnostavia sisältöjä. Suomea toisena kielenä opettaville Yle Triplet on myös oiva opetuksen eriyttämisen työkalu. Palveluun kirjautumalla saat käyttöösi jokaiseen videoon laaditut tehtäväpaketit.  

Uutisvideoiden käyttö lisää oppilaiden kiinnostusta ja aktiivista osallistumista opetukseen. Ajankohtaisten ja visuaalisesti mielenkiintoisten sisältöjen avulla on myös helppo elävöittää oppituntia. Joillekin oppi syntyy parhaiten visuaalisista elementeistä, toinen voi syventää ymmärrystään aiheesta  tekstiä laajemmalla informaatiolla.  

Yle Tripletissä on julkaistu jo 4800 uutisvideota, joita opettajat voivat käyttää hyödykseen oppitunneilla. Valikoima kattaa kaikki opetettavat aineet. Ajankohtaisten asioiden käsittely sitoo koulutyön myös ympäröivään yhteiskuntaan. S2-opettajat ovat innostuneet Yle Tripletistä, sillä sen avulla voi selittää suomalaista yhteiskuntaa ja oppia uutta sanastoa.  

S2-opettaja Riikka Kristeri-Kulman pitää siitä kuinka yhteinen videohetki sitoo oppilaat seuraamaan sisältöä keskittyneesti ja mediatuokio on jaettu kokemus. Kristeri-Kulman kysyi Ahtisaaren hautajaispäivänä lukiolaisiltaan, kuka on Martti Ahtisaari. Vastaus ennen Triplet-videon katselua kuului: “Joku random presidentti”. Ahtisaari-videon katselun jälkeen oppilas havahtui, että Ahtisaari olikin huomionarvoinen ja erityinen Suomelle. Uutiset auttavat sisälle yhteiskuntaan, oli tausta mikä hyvänsä.  

– Oikeasti sillä on iso merkitys. Vaikka S2-oppilaat elävät osana suomalaista yhteiskuntaa, he jäävät usein reunalle. Silloin jää hirveän paljon näkemättä ja kokematta, ellei sitä tuoda edes koulussa esille.  

Uutiset ulkomailta selittävät suomalaiselle oppijalle maailmaa, samalla kun uutisvideo voi helpottaa oman maan uutisten käsittelyä maahanmuuttajaopiskelijan kanssa.  

S2-opettaja Riikka Kristeri-Kulman on käyttänyt Yle Tripletiä pitkään. Hän on todennut sen käteväksi tavaksi pitää opetus ajan tasalla. 

Tartuta kiinnostus maailmaan

Palvelua on uudistettu S2-opettajien toiveesta: selkeisiin ja yhteiskunnallisesti merkittäviin uutisiin lisätään suomenkielinen tekstitys. Videot löytyvät omasta kategoriastaan helposti.  

Opettaja voi myös ladata videoiden tekstitykset omalle koneelleen. Tämä uutuustoiminto innosti heti joitakin S2-opettajia laatimaan uutisista oppilailleen aukkotehtäviä.  

Uutisvideoiden säännöllinen käyttö opetuksessa harjaannuttaa oppilaan mediakriittisyyttä. Se myös sytyttää kiinnostuksen yhteiskuntaan ja sen ilmiöihin. Oppilaita on myös helppo osallistaa keskusteluun kiinnostavan uutisvideon katsomisen jälkeen. Kristeri-Kulman sanoo Yle Tripletin parhaaksi puoleksi sen, että sen avulla hän saa tartutettua oppilaan kiinni maailman tapahtumiin ja kiinnostumaan ympärillä olevista asioista.  

– Kun oppilaat lähtevät luokasta ja keskustelu jatkuu edelleen samasta aiheesta välitunnilla, se on palkitsevaa. 

Triplet-palvelu löytyy osoitteesta https://yle.triplet.io/.  

Teksti: Mari Vesanummi / Yle
Kuvat: Miikka Varila / Yle

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa