Tunnistatko lasten ja nuorten verkkomaailman sudenkuopat?

Kun mediassa puhutaan erilaisista huijauksista, niiden kohteena on usein aikuinen, kenties vanhus, joka on menettänyt rahojaan rikollisille. Verkkomaailman rikoksista puhutaan aikuisille, aikuisten arkea koskettavien esimerkkien kautta – on hurmaavia romanssihuijareita ja kiristyshaittaohjelman kohteeksi joutuneita yrityksiä.

Huijaukset, haittaohjelmat ja muut kybermaailman riskit koskevat kuitenkin kaikenikäisiä, myös lapsia ja nuoria. Merkittävä osa lasten ja nuorten vapaa-ajasta kuluu netissä, eikä sosiaalisen median tai pelien parissa vietetty aika ole “oikeasta” elämästä erillinen osa, vaan ihan tavallista arkea. Ja arjessa saattaa tulla vastaan kaikenlaisia kiperiä tilanteita.

“Nuorten turvalliseen netinkäyttöön pätevät samat ohjeet kuin aikuisille, vain netinkäytön tavat eroavat eri ikäryhmissä”, sanoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Helinä Turunen.

Turvallista tienylitystä harjoitellaan lasten kanssa käsi kädessä, ja samalla tavoin myös tietoturvataitoja kannatta opetella yhdessä. Kun tietoturvataitoja on yhdessä käyty läpi, lapsi osaa kertoa, jos jotain kummallista on tapahtunut. Ehkä sometili kaapattiin tai netistä ladatun pelin mukana tulikin virus.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksessa tunnetaan kaikenlaiset verkon vaaranpaikat. Meille voi ilmoittaa esimerkiksi verkkopeleissä vastaan tulleista tietoturvaongelmista. Osaamme antaa neuvoja ja saatujen ilmoitusten avulla pystymme varoittamaan muita.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Helinä Turunen
“Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukseen voi matalalla kynnyksessä ilmoittaa kaikenlaisista tietoturvaloukkauksista ja niiden yrityksistä”, Helinä Turunen muistuttaa.

Näiden vinkkien avulla pääset alkuun

  • Muista vahvat salasanat. Salasana on kuin kotiavain, joka kuuluu vain omistajalleen. Älä jaa salasanojasi edes kavereillesi.
  • Mieti mitä lataat. Ihan kaikkea netissä vastaantulevaa ei kannata ladata ja klikata.
  • Tiedätkö mikä on sallittua ja mikä ei? Esimerkiksi palvelunestohyökkäys ja sen yritys ovat rikoksia, joista myös alle 15-vuotias voi joutua vastuuseen.
  • Ethän yritä päästä sisään kaverin some- tai pelitilille.
  • Turvallisesti netissä -opas sopii nuoremmille lapsille. Suositusta oppaasta julkaistaan Mediataitoviikolla helmikuussa uusi painos!
  • Rohkaise lasta kertomaan myös erehdyksistä ja epäilyttävistä tyypeistä.
  • Vanhemman on hyvä harkita tarkkaan, mitä tietoja tai kuvia lapsestaan jakaa. Luot omalla toiminnallasi lapsellesi digitaalista jalanjälkeä. Lapsilla on samanlainen oikeus yksityisyyteen kuin aikuisillakin.

Lue myös

Kuinka lasta voi opastaa liikkumaan netissä turvallisesti? Aiheesta kirjoittaa kehityspsykologian asiantuntija Katariina Leivo Suojellaan lapsia ry:stä.

Teksti: Aino Saarenmaa, viestintäasiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Kyberturvallisuuskeskus

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa