Tiesitkö, että kännykästä melkein kaiken voi kierrättää?
Puhelimien valmistamiseen tarvitaan useita arvokkaita materiaaleja, kuten kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia. Yksittäisessä laitteessa määrät ovat pieniä, mutta kokonaisuudessaan teollisuus tarvitsee raaka-aineita runsaasti. Kun materiaalit saadaan vanhoista laitteista talteen, vähenevät kaivostoiminta, ympäristöhaitat ja energiankulutus.
Arvometallien lisäksi vanhasta laitteesta saadaan hyötykäyttöön myös erilaisia muovilaatuja ja murskattua lasia. Matkapuhelimesta jopa 99 % voidaan kierrättää.
Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu on EU:ssa nopeimmin kasvava jätevirta, ja siitä alle 40 prosenttia kierrätetään. Meillä tätä romua, johon digilaitteiden lisäksi kuuluvat myös mm. sähköiset kodinkoneet, kerätään talteen vuosittain 14,68 kg/suomalainen. Olemme tässä EU:n toiseksi ahkerimpia.
Vanhalla puhelimella on muutakin kuin tunnearvoa
Aika monella meistä lojuu silti laatikon pohjalla vanha kännykkä – tai jopa useampi sellainen. Ne kannattaa laittaa kiertoon. Suomessa on lukuisia paikkoja, jonne vanhan puhelimen voi viedä. Alueellisten SER-keräyspisteiden lisäksi puhelimen voi palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyviin liikkeisiin. Esimerkiksi kaikki mobiilioperaattorit antavat puhelimista myös vaihtohyvitystä. Ympäristöystävällisyyden lisäksi kierrättämällä voi siis säästää silkkaa rahaa. Käytöstä poistetun puhelimen paikka ei missään nimessä ole sekajätteessä – eikä siellä kaapin perukoilla – vaan kierrätyspisteiden kautta uusiokäytössä.
Kun entinen puhelin on tiensä päässä, ei aina tarvitse ostaa täysin uutta laitta. Markkinoilla on myös kunnostettuja ja kierrätettyjä puhelimia, joissa etuna on paitsi edullisempi hinta, myös ympäristöhyöyt. Laitteen kunnostaminen kierrätyskäyttöön pidentää sen elinkaarta ja vähentää uusien laitteiden valmistustarvetta, joka aiheuttaa suurimmat ympäristövaikutukset.
Kierrätys on paitsi ekoteko, myös yhteiskunnallisesti tärkeää
Puhelimeen tarvittavien raaka-aineiden tuotanto ei valitettavasti aina ole eettistä. Joissain maissa yritykset saattavat esimerkiksi käyttää kaivoksissaan lapsityövoimaa. Työskentelyolosuhteet kaivoksissa voivat myös olla puutteellisia. Suomessa yritykset tekevät töitä varmistaakseen vastuulliset toimintatavat ja tuotantoketjun.
Raaka-aineiden kierrätys vähentää alkuperäisen materiaalin tarvetta. Osaa älylaitteissa käytetyistä materiaaleista ei juurikaan tuoteta Euroopassa. Laitteiden mahdollisimman ahkera kierrättäminen lisää omavaraisuuttamme: mitä enemmän vanhoista laitteista saadaan materiaaleja talteen, sitä vähemmän olemme riippuvaisia ulkomaisesta tuotannosta.
Miten hoidan puhelimen kiertoon turvallisesti?
- Ota puhelimesta talteen esimerkiksi pilvipalveluun kaikki sellainen sisältö, jonka haluat säilyttää.
- Kirjaudu ulos kaikista puhelimella käyttämistäsi sovelluksista ja palveluista. Jos käytät mobiilipankkia tai muita vastaavia palveluja, poista puhelin luotettujen laitteiden luettelosta.
- Lopuksi palauta puhelimen tehdasasetukset, jolloin sieltä poistuvat kaikki tiedot. Jos haluat varmistaa, että tämä onnistui, kytke puhelin vielä kerran päälle. Silloin sen pitäisi toimia kuin uusi, käyttämätön laite ja kysyä esimerkiksi kielivalintaa.
Tämän jälkeen puhelimen turvallinen matka kohti hyödyllistä uutta elämää voikin alkaa.
Katso myös infograafi kännyköiden kierrätyksestä.
Teksti: Sari Laine-Lassila, FiCom ry
Kuva: Katja Laine, FiCom ry