Pikkulin monimedialliset sisällöt luontosuhteen vahvistajina

Metsän luonto ja rauha tarjoavat lapselle mielihyvää, raikasta ilmaa, elämyksiä sekä tärkeitä yhdessä jaettuja kokemuksia, jotka kaikki tuottavat iloa lapsen elämään. Tämän lisäksi luonnolla on kokonaisvaltainen vaikutus niin aikuisen kuin lapsen hyvinvointiin. Pikkuli, jos kuka tietää tämän.

Lasten luontosuhde muodostuu myönteisten ja elämyksellisten kokemusten sekä havainnoinnin kautta. Pikkuli-sisällöt tarjoavat lapsille myönteisen luontokokemuksen kiehtovien tarinoiden ja toimintojen kautta, jotka yhdistävät mediakasvatuksen, taiteen, musiikin, ympäristöopin, liikunnan ja tunnetaitojen oppimisen.

Pohjalla suomalainen luonto- ja ympäristökasvatus

Pikkuli Edun kehittämä ja kouluttama Pikkulin metsätoiminta perustuu Pikkuli-tarinoihin sekä suomalaiseen luonto- ja ympäristökasvatukseen (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022).  Sen pohjalla on kolme ulottuvuutta:

  1. Oppiminen ympäristössä: esimerkiksi majojen rakentaminen, luontomatematiikka tai taiteen tekeminen luonnonmateriaaleilla ja niiden kuvaaminen.
  2. Oppiminen ympäristöstä: esimerkiksi kasvien ja eliöiden sekä luonnon ilmiöiden nimeäminen, tutkiminen ja kunnioittaminen. Pieniä muurahaisia voi tutkia vaikka tabletin suurennuslasi-sovelluksen avulla.
  3. Toiminta ympäristön puolesta: esimerkiksi kestävän kehityksen tukeminen: kerätään roskia luonnosta, opetellaan kierrättämään. Luodaan merkityksellinen suhde luontoon säännöllisen metsätoiminnan kautta.

Lisäksi Pikkulin metsätoiminta pohjautuu aina johonkin tarinaan, jonka kautta luontosuhdetta rakennetaan, sekä monimediallisuuteen. Esimerkiksi tarina Pidä metsä siistinä, Pikkuli löytyy niin animaatiojaksona Yle Areenasta kuin myös kuvakirjaversiona ja E-kirjana esim. Lukulumosta. Tarinan painopisteenä on luontosuhteen rakentaminen, yhdessä tekeminen ja se, että pidetään yhdessä huolta luonnosta.

Pidä metsä siistinä, Pikkuli -jakson ja kirjan tarina lyhyesti:

”Metsäneläimet aikovat järjestää metsäjuhlan, mutta valmisteluiden aikana Honkkeli satuttaa jalkansa rikkinäiseen pulloon. Eläimet huomaavat, että koko metsä on täynnä roskia. Pikkuli innostaa kaikkia siivoamaan yhdessä, ja lopuksi saadaan viettää iloista metsän juhlaa.”

Monimediallinen työskentely ja luonnossa toimiminen

Ennen metsäretkelle lähtemistä voitte katsoa yhdessä Pidä metsä siistinä, Pikkuli -jakson ja keskustella sen teemoista.  Yksi mahdollisuus on pakata metsäreppuun mukaan samanniminen Pikkuli-kirja ja lukea kirjaa vaikkapa luonnon helmassa. Näin digitaalisen sisällön kautta avattu “metsäpolku” jatkuu luonnossa ja keskustelu syvenee kirjan kuvia tarkastellen. 

Animaatiosarjan jakson lisäksi voit opetella ennen luontoon lähtöä jonkin luonnossa seikkailemiseen tai puuhaamiseen liittyvän laulun.

Pikkulin metsä soi -levyltä ja laulukirjasta löytyvä Metsä on ystävä -laulu sopii oivallisesti osaksi Pikkulin luontotoimintaa. Niin ikään Lampiloiskis- tai Kesäystävä-laulut sopivat loistavasti luontosuhteen rakentamiseen. Lampiloiskis toimii myös oivana johdantona luontomatemaatiikkaan! Laulun videot löytyvät Youtubesta Pikkuli-musiikin soittolistalta, ja musiikki ilman videota esimerkiksi Spotifysta tai Apple Musicista.

Pikkulin puuhasivuilta vinkkejä ja välineitä luontosuhteen tutkimiseen

Yksi tapa johdattaa lapset hahmottamaan metsän eri alueita ja muotoja on tutustua  ensiksi yhdessä Pikkulin verkkosivuilla Pikkulin metsään, jonka jälkeen lähdetään vaikkapa omaan lähimetsään tutkimaan, löytyykö sieltä suuria puita, kiviä tai lampea.

Toinen luontoseikkailun johdanto voi olla sama leikki sisällä ja ulkona: etsikää ensin Pikkulin kaverit verkkosivuilta, sen jälkeen lapset pääsevät etsimään samoja hahmoja luonnosta. Aikuinen tulostaa ja laminoi Pikkuli-hahmot ja piilottaa ne metsään lasten löydettäviksi.

Pikkuli-koulutusten vinkkejä medialaitteiden hyödyntämiseen luonnossa

Muutoinkin Pikkulin metsätoiminnassa annetaan runsaasti vinkkejä siitä, miten medialaitteita voi hyödyntää metsäretkien aikana: kuvaamalla, QR-koodit, e-kirjan lukeminen metsässä, kasvien ja lintujen tunnistus sovellusten: Kasvien tunnistus ja Pohjolan lintuäänet avulla. Myös Google Lens sovelluksella voitte reaaliaikaisesti heti selvittää, mikä ötökkä maassa kipittää!

Toki metsäretken jälkeen toimintaa voi jatkaa myös omassa lapsiryhmässä esim. tähän tarinaan sopivan eläinlääkärileikin muodossa. Leikkiin on helppo yhdistää digipedagogiikkaa esim. iPadin PhotoBooth röntgen-sovelluksen avulla.

Monet Pikkulin mobiilipelit pohjaavat luontoon ja Pikkulin metsään. Esimerkiksi Pikku Kakkosen apin Lampiloiskis-peli voi olla mainio osa luontosuhteen pohdintaa.

Pikkuli johdattaa lapsia luonnon ihmeisiin myös Pekingissä!

Pikkuli Edu on järjestänyt Pekingissä, Kiinassa, lapsille ja heidän vanhemmilleen suunnattuja Pikkuli-luontoleirejä syksystä 2023 lähtien. Pikkulin Kiinan luontoleireillä korostuu lapsen luontosuhteen kehittäminen sekä arvostuksen ja ymmärryksen herättäminen luontoa kohtaan, koska lasten on huomattu vieraantuneen luonnosta metropolissa asuessaan.

Olemme käyttäneet luontosuhteen rakentamisen johdantona Pikkuli-animaatiosarjan jaksoja, joita katsomalla lapset inspiroituvat konkreettisiin tekoihin, kuten roskien keräämiseen luonnosta, metsän eläinten auttamiseen ja luonnon kunnioittamiseen. Pikkulin tarinat tarjoavat samaistuttavia esimerkkejä pienistä, mutta merkityksellisistä teoista, joilla on suuri vaikutus ympäristöön. Tämä lähestymistapa tekee oppimisesta innostavaa ja helposti ymmärrettävää luoden pohjan kestävän kehityksen ymmärtämiselle ja vastuulliselle, tiiviille luontosuhteelle.

Lue lisää: www.pikkuli.fi

Teksti:
Metsämarja Aittokoski, kirjailija,  käsikirjoittaja ja ohjaaja, Pikkulin luoja
Jennifer Loiske, Pikku Edun perustaja, kouluttaja ja pedagoginen kehittäjä, kirjailija
Sanna Mattila, Pikkuli Edun perustaja, kouluttaja ja pedagoginen kehittäjä
Heidi Wartiainen, PikkuliEdun perustaja, kouluttaja ja pedagoginen kehittäjä

Kuvat: Kuvitusta kirjasta Pidä metsä siistinä, Pikkuli. Kuvittaja Antti Aittokoski  ©Pikkuli Group Oy & Mäkelä-Kustannus. Kuvat Pekingistä luontoleiriltä © Pikkuli Edu Oy

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa