Nyt on hyvä hetki päivittää tietosi tekijänoikeuksista

Kopiosto pitää Mediataitoviikolla tekijänoikeusaiheisen webinaarin. Siinä kerromme muun muassa uudistuvan tekijänoikeuslain vaikutuksista opettajan työhön. Kopiointiluvat teosten käyttöön opetuksessa ovat myös päivittyneet vuoden 2023 alusta. Tiedätkö nykyiset mahdollisuutesi muiden tekemien teosten käyttöön opetuksessa? Tule kuulolle webinaariimme tiistaina 7.2.2023 klo 15.00–15.45. Voit ilmoittautua tästä linkistä.

Uudistuvalla tekijänoikeuslailla on vaikutusta opettajan työhön

Koulutamme vuosittain tuhansia opettajia. Voit tiedustella meiltä tekijänoikeuskoulutusta. Koulutukset ovat oppilaitoksille ja opetuksenjärjestäjille maksuttomia. Tilaamalla Kopioston oppilaitosuutiset pidät yllä tekijänoikeustietouttasi. Uutiskirje tulee sähköpostiin 6–8 kertaa vuodessa.

Tekijänoikeustaitoja pelaten

Voit opiskella ja opettaa tekijänoikeustaitoja Kopiraittilassa! Perusteellisen tekijänoikeustietopaketin lisäksi sivustolla on materiaaleja ja pelejä, joita opettaja voi hyödyntää opetuksessa. Asiatieto yhdistettynä toiminnallisiin tehtäviin on tehokas tapa oppia uutta. Eri-ikäisille oppijoille on omat ympäristönsä, ja tehtävät on suunniteltu ikätasoille sopiviksi. Kopiraittilan sisällöt vastaavat aina voimassa olevia lakeja ja lupia.

Kopiraittilan koulu

Kevään koittaessa ja ilmojen lämmettyä kannattaa pelata oppilaiden kanssa Kopiraittilan Tekijänoikeusrata-peliä, jossa tekijänoikeuksia opitaan ulkona liikkuen. Lisättyä todellisuutta (AR) hyödyntävässä pelissä opettaja tekee ulos reitin, ja oppilaat suunnistavat puhelimiensa avulla sekä vastaavat tekijänoikeuksia koskeviin monivalintakysymyksiin. Kysymykset on laadittu 3.–9. luokkien opetussuunnitelman tavoitteiden pohjalta, mutta sitä voi pelata vanhempienkin opiskelijoiden kanssa. Sovellus on ilmainen ja löytyy sekä Play Kaupasta että AppStoresta nimellä Kopiraittila.

Tekijänoikeustaidot näkyväksi osaamismerkeillä

Opettajat ja toisen asteen sekä korkeakoulujen opiskelijat voivat suorittaa Kopiraittilassa digitaalisen osaamismerkin, joka on oiva tapa osoittaa tekijänoikeusosaamista opinnoissa tai työpaikalla. Merkin suorittanut hallitsee tekijänoikeuden perusteet, osaa käyttää toisten tekemiä teoksia tekijänoikeuksia kunnioittaen, hallitsee lähdemerkinnät sekä ymmärtää vastuunsa ja seuraamukset tekijänoikeuden rikkomuksista. Tekijänoikeusosaamismerkkejä on suoritettu jo yli 20 000. Onko teidän oppilaitoksenne opettajilla jo osaamismerkit?

Kopiosto kouluttaa ja neuvoo

Tekijänoikeuswebinaari 7.2.2023 klo 15.00–15.45
Koulutustiedustelut lomakkeella
Kysymykset: neuvonta@kopiosto.fi
Kopiosto kopiosto.fi
Kopiraittila kopiraittila.fi

Teksti: Mikko Löyttyniemi, Koulutus- ja asiakaspäällikkö, Kopiosto ry

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa