Digiturvataidot auttavat suojelemaan lasta ja nuorta digiarjessa

Digiympäristöt ovat yhä aktiivisemmin osana lasten ja nuorten arkea; ne ovat lapsille tärkeitä vuorovaikuttamisen ja yhteydenpidon kanavia ja voivat parhaimmillaan edistää lasten ja nuorten osallisuutta sekä yhteenkuuluvuuden rakentumista. Digitaaliset ympäristöt ovatkin lapsille ja nuorille yhtä merkittäviä sosiaalisia ympäristöjä kuin muutkin arjen ympäristöt.

Verkkovälitteiset sosiaaliset ympäristöt ovat valitettavasti tuoneet lasten ja nuorten elämään myös uudenlaisia riskejä ja vaaratilanteita. Uusimpien arvioiden mukaan yli 300 miljoonaa lasta ja nuorta on viimeisen vuoden aikana joutunut verkkovälitteisen seksuaaliväkivallan kohteeksi. Valitettavasti vain harvat näistä teoista tulevat aikuisten tai viranomaisten tietoon. Tulokset osoittavat hälyttävän tarpeen moninaisiin toimiin, joista yksi on edistää lasten ja nuorten digiturvallisuutta ja mediakasvatusta.

Lasten ja nuorten kasvuympäristöön kuuluvien aikuisten on tärkeä olla läsnä mahdollisimman varhain niin lasten ja nuorten digiarjessa kuin muissakin arkisissa ympäristöissä. Jokaisella lapsella on oikeus opetella digiturvataitoja turvallisen aikuisen kanssa sekä muita hyödyllisiä taitoja turvallisen ja väkivallattoman lapsuuden edistämiseksi.

Valtakunnallinen digiturvataitokasvatus on yksi tärkeimmistä ja tehokkaimmista keinoista lasten ja nuorten digiturvallisuuden edistämiseksi. Ammattikasvattajat tavoittavat useisiin eri ikäryhmiin kuuluvia lapsia ja nuoria ja ovat keskeisessä asemassa digiturvataitokasvatuksen toteuttamisessa. Suojellaan Lapsia ry on saanut monelta opettajalta toiveita lisäkoulutuksesta erityisesti verkkovälitteisen seksuaaliväkivallan ilmiöistä ja lasten ja nuorten kohtaamista riskeistä verkkoympäristöissä. Lisäksi on toivottu tunne- ja turvataitokasvatusta tukevia materiaaleja.

Suojellaan Lapsia ry kehittää moninaisia materiaaleja lasten ja nuorten valtakunnallisen digiturvataitokasvatuksen edistämiseksi. Stop, Slow & Go -oppimateriaalit tukevat ammattikasvattajien toteuttamaa tunne- ja turvataitokasvatusta. Oppimateriaalit pohjautuvat Suojellaan Lapsia ry:n kehittämään liikennevalomalliin, joka auttaa lapsia pohtimaan sekä harjoittelemaan digiarjen tilanteita yhdessä turvallisen aikuisen kanssa. Suojellaan Lapsia ry järjestää myös maksuttomia Stop, Slow & Go -etätyöpajoja™ , joissa lapset harjoittelevat ja oppivat turvataitoihin liittyviä tärkeitä käytännön taitoja turvallisessa ympäristössä sekä saavat vinkkejä turvalliseen liikkumiseen digiliikenteessä.

”Lapsia ja aikuisiakin innostava ja kiinnostava työtapa. Kerrontaa, toiminnallisuutta sopivasti vuorotellen. Aiheet ovat tärkeitä.” Stop, Slow & Go -etätyöpajaan™ osallistunut ammattikasvattaja

Myös nuorilla on oikeus opetella digiturvataitoja turvallisen aikuisen kanssa. Ammattikasvattajat voivat hyödyntää nuorille suunnattuun  #MyFriendToo -sivuun pohjautuvaa #MyFriendToo -oppituntia osana digiturvataitokasvatusta. Valmis oppituntipaketti kannustaa keskustelemaan aiheeseen liittyvistä kysymyksistä turvallisen aikuisen kanssa sekä tarjoaa nuorille selkeää ohjeistusta ja tukea tilanteeseen, jossa he saavat tietää ystävänsä joutuneen seksuaaliväkivallan uhriksi. Suojellaan Lapsia ry:n kääntämä Sillä ON väliä! -tehtäväkirja kannustaa nuoria pohtimaan digiarjen tilanteita ja sisältöjä sekä tarjoaa tietoa seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta ja seksuaaliväkivallasta sen ennaltaehkäisemiseksi.

Jokaisella lapsella on oikeus suojeluun ja kehorauhaan kaikissa ympäristöissä. Suojellaan Lapsia ry kehittää jatkuvasti uusia materiaaleja ja muita toimia ammattikasvattajien työn tukemiseksi – ja lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisemiseksi.

Materiaaleja ja lisätietoa:
Aineistopankki
Suojellaan Lapsia ry

Teksti: Noora Nieminen, tutkimusassistentti / Suojellaan Lapsia ry
Nina Vaaranen-Valkonen, toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija / Suojellaan                                              Lapsia ry
Kuva: August de Richelieu / Pexels

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa