Digirepun täydeltä eväitä tasapainoisen arjen tueksi 

Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun lapsi saa ensimmäisen puhelimen? Millaiset sisällöt, pelit ja sovellukset sopivat ekaluokkalaiselle? Paljonko ruutujen ääressä on ok viettää aikaa? Entä mistä tietää, jos pelaaminen tai puhelimen käyttö alkaa muodostua ongelmaksi?  

Nämä ovat kysymyksiä, joita monet vanhemmat pohtivat lapsen pelaamiseen ja puhelimen käyttöön liittyen, ja joita myös Pelituelta säännöllisesti kysytään. Vastauksena perheitä askarruttaviin kysymyksiin olemme kehittäneet Digirepun: maksuttoman, digitaalisen materiaalin, jonka tavoitteena on tarjota perheille tietoa ja käytännön eväitä turvalliseen ja tasapainoiseen digiarkeen. 

Kattavasti tietoa ja käytännön vinkkejä perheille

Digireppu kannustaa vanhempia pohtimaan, millaisia asioita on syytä huomioida, kun digilaitteet koulun alkamisen myötä tulevat entistä vahvemmin osaksi lapsen arkea. Materiaali sisältää tietoa, tehtäviä ja kysymyskortteja, joiden avulla lapsen kanssa on helppoa jutella esimerkiksi ikärajoista, ajankäytöstä ja kaveritaidoista. 

Digireppu on saanut huoltajilta ja lasten kanssa työskenteleviltä ammattilaisilta kiitosta muun muassa toiminnallisuudesta, osallisuudesta ja siitä, että huoltajat ja lapset pääsevät pohtimaan digilaitteisiin liittyviä asioita yhdessä. 

Digireppu sisältää materiaaleja, joiden avulla lapsen kanssa on helppoa jutella esimerkiksi ikärajoista, ajankäytöstä ja kaveritaidoista. 

“Digirepun aiheet puhuttelivat erittäin paljon varsinkin nyt, kun lapsen koulutaipaleen alku lähestyy. Digireppu herätteli keskustelemaan ja pohtimaan tarkemminkin sitä, miten me toimimme aikuisena ja perheenä digilaitteiden kanssa”, kertoo Suvi. 

“Tykkäsin kysymyskorteista, joissa oli hyvin sanoitettu eri väittämiä aikuiselle sekä lapselle yhdessä pohdittavaksi. Kaikille aikuisillekaan kysymykset eivät ehkä ole itsestäänselvyyksiä, joten niitä on hyvä kysyä itseltään”, Matti jatkaa.

Työväline myös ammattilaiselle

Digireppu tarjoaa työkaluja lasten kanssa käytäviin keskusteluihin perheessä, mutta soveltuu myös ammattilaisen työn tueksi. Koulukuraattorina työskentelevä Julia kertoo aikovansa käyttää Digireppua työssään: 

“Digirepun teemat ovat sellaisia, joista keskustelen viikoittain oppilaiden ja huoltajien kanssa. Digireppu on hyvä väline ohjata perheitä ja lapsia turvallisesti digilaitteiden maailmaan. Ajattelen, että materiaali sopii eskarien ja alakoulujen käyttöön, ja sitä pystyisi hyödyntämään esimerkiksi päiväkotien ja alakoulujen vanhempainilloissa.” 

Digireppu on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Tutustu ja ota materiaali käyttöön: www.pelituki.fi/digireppu.  

Teksti: Saara Kultamaa & Heljä Koistinen, Pelituki

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa