Bingo auttaa katsomaan elokuvaa pintaa syvemmälle 

Koulujen elokuvaviikko julkaisee Mediataitoviikolle Elokuva-analyysibingon. Elokuva-analyysibingossa on tarkoitus havainnoida elokuvaa tarkemmalla katseella. Millaisista osista elokuva koostuu ja millaisia valintoja elokuvantekijät ovat tehneet? Saatko bingon ristiin, pystyyn tai vaakaan?

Elokuva-analyysibingo on työväline elokuvakasvatukseen erityisesti yläkoululaisille ja sitä vanhemmille, mutta sitä voi hyödyntää myös alakoulussa esimerkiksi yksittäisten kohtausten tai lyhytelokuvien analyysissä. Bingoa voi hyödyntää myös aikuisten elokuvahetkissä! Ennen elokuvan katsomista on hyvä käydä läpi bingoruuduista löytyvät kohdat, jotta kaikille on selvää, millaisia asioita elokuvasta voi etsiä. 

Bingo pohjoissaameksi
Elokuva-analyysibingo on saatavilla myös pohjoissaameksi.

Elokuva on taiteenmuoto, jossa eri alojen ammattilaiset ovat tehneet useita valintoja illuusion, tunnelman sekä tarinan luomiseksi. Muun muassa kuvakokojen, puvustuksen ja valaistuksen avulla eri asioille ja reaktioille annetaan merkityksiä ja painoarvoa. Bingo toimii erinomaisena keskustelunavaajana elokuvan tulkinnassa.

Bingosta on saatavilla myös saamen- ja ruotsinkieliset versiot, jotka ovat Finlandssvenskt Filmcentrumin ja Alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábman tuottamia.  Elokuvia, joissa bingoa voi hyödyntää, löytyy muun muassa Koulujen elokuvaviikon sivuilta www.elokuvaviikko.fi/koetaan

Elokuva-analyysi

– Elokuva-analyysilla pyritään elokuvallisen tuotoksen tarkasteluun, tulkintaan ja lukemiseen.
– Elokuvan lähempi tarkastelu auttaa huomaamaan säännönmukaisuuksia, jotka toistuvat elokuvasta toiseen. 
– Analysoidessa elokuvan katselu on aktiivista vuoropuhelua tekijöiden ja katsojan välillä.   

Teksti: Tiia Hyvälä, koordinaattori, Koulujen elokuvaviikko
Artikkelikuva: Koulujen elokuvaviikko / Juuso Haarala.

 

Jaa:

Sinua saattaa kiinnostaa